Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Vlaams alternatief voor 'vitalo' gezocht: Ruud Hendrickx geeft zijn mening

ma 4 nov. - 1:39

Ben je ook een oudere die actiever is dan ooit? In Nederland mag je jezelf in dat geval 'een vitalo' noemen. 'Nieuwe Feiten' is op zoek naar een alternatief voor dat woord, en kreeg de hulp van de luisteraars en VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx. Welke woorden vindt hij zelf erg geschikt?
© Joost Joossen

Je bent op pensioen, en je hebt tijd, geld en goesting.  Daarnaast ga je graag op reis, doe je aan sport en ontdek je de wereld.  Herken je jezelf in dit profiel? Dan ben je misschien wel een vitalo, zoals ze dat in Nederland noemen: een vitale oudere. 

"Niemand wil een vitalo zijn"

Maar wie wil er nu in hemelsnaam een vitalo zijn? "Ik heb het eens gecheckt in mijn omgeving en niemand wil het zijn!" reageert VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx in 'Nieuwe Feiten'. Hendrickx, die ook werkt als redacteur bij Van Dale, moest meteen aan 'vitello tonnato' denken.  Hij vindt het dan ook een prima idee van 'Nieuwe Feiten' om op zoek te gaan naar een waardig alternatief.  

De Shortlist

Dat taal leeft werd weer maar eens duidelijk. De luisteraars van 'Nieuwe Feiten' deden meer dan 500 suggesties. Onder supervisie van Ruud Hendrickx werd er vervolgens een shortlist van 10 woorden samengesteld, waar uiteindelijk een winnaar uit gekozen wordt. 

Deze tien woorden zijn nog in de running: actiefplusser, doordoener, fluxenior, goknar, herfstbloeier, jagger (Jong Actief Gepensioneerde), krakker, no-ager, nouveau gris en  scharreloudere. 

Mick Jagger

'Actiefplusser' en 'doordoener' vindt Hendrickx alvast erg geschikt: het zijn woorden die meteen zeggen 'wat het is'. Ook voor fluxenior voelt hij wel wat: "flux is zo'n woord dat we echt weer in ere moeten herstellen." Herfstbloeier is eerder een woord voor de romantici onder ons. 

Het woord Jagger (Jong Actief Gepensioneerde) bekt dan weer erg goed. Het verwijst ook naar de koning van de actief gepensioneerden: Mick Jagger. "Maar we willen geen druk uitoefenen op de stemmers natuurlijk."

En maakt het gekozen woord ook een kans om écht opgenomen te worden in de Van Dale? "Dan moeten we het met zijn allen intensief gaan gebruiken gedurende lange tijd. Dat is het criterium" besluit Hendrickx.

Bekijk het integrale gesprek met Ruud Hendrickx:

Stem op de shortlist:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet