Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Vlaams Belang trekt "met gemengde gevoelens" kandidatuur Jef Elbers voor VAF in na controversiële uitspraken

ma 15 mrt. - 11:37

Vlaams Belang trekt de kandidatuur van Jef Elbers voor de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds in. Dat heeft voorzitter Tom Van Grieken gezegd in 'De Ochtend'. Elbers is afgelopen weekend in opspraak gekomen na controversiële uitspraken over onder anderen holebi's en transgender personen.
Jef Elbers

Scenarioschrijver Jef Elbers was door Vlaams Belang voorgedragen voor de raad van bestuur voor het Vlaams Audiovisueel Fonds. Afgelopen weekend was er veel commotie over een interview van Elbers in 'De Standaard', waarin hij meerdere controversiële uitspraken laat optekenen, onder meer over holebi's en transgender personen.

"Het is precies of heterofilie abnormaal wordt. Iedereen moet homofiel zijn, dat wordt opgehemeld. Voor mij mag iedereen zijn seksualiteit beleven zoals hij wil, daar heb ik geen probleem mee. Maar men moet dat niet voorstellen als de normale seksualiteit. De normale seksualiteit is nog altijd de heteroseksualiteit", luidde het.

Ook transgender personen draagt Elbers geen warm hart toe. "Dat promoten is een ziekte, die het brein aantast. Transseksualiteit is ­abnormaal en dat zeg ik zonder waardeoordeel: het is niet de norm, dus ab-normaal." Het zijn maar enkele van de uitspraken die stof deden opwaaien.

Vlaams Belang nam zaterdag bij monde van ondervoorzitter Chris Janssens afstand van de "platte bewoordingen" van Elbers, maar stelde dat ook hij vrijheid van meningsuiting heeft én dat het niet meer mogelijk is om zijn voordracht te herbekijken omdat de procedure zou zijn afgerond. Janssens hield vol dat zijn partij absoluut niks met homohaat heeft te maken.

Kenneth Taylor, de voorzitter van de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds, liet gisteren al verstaan dat het de kandidatuur wellicht zou weigeren.

"Gemengde gevoelens"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zegt in 'De Ochtend' dat hij gisteren met Jef Elbers gesproken heeft en dat zijn partij diens kandidatuur voor het VAF intrekt. "Maar dit is een beslissing met gemengde gevoelens. Elbers heeft geen partijkaart van Vlaams Belang, spreekt in de krant in persoonlijke titel en zégt dat ook, maar zijn uitspraken worden nu gebruikt om de 800.000 kiezers van onze partij te culpabiliseren. Ze worden nu allemaal weggezet als homofoob, en dat is niet waar."

Beluister het integrale gesprek met Tom Van Grieken in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet