Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle: "Er worden regels opgedrongen die niet werkbaar zijn"

zo 21 mrt. - 8:04

Vrijdag besliste het Overlegcomité dat jeugdkampen voor kinderen en jongeren in de paasvakantie beperkt moeten blijven tot 10 deelnemers in plaats van 25, en dat er geen sprake meer is van overnachtingen. Jeugd-, sport- en speelpleinwerkingen reageerden kritisch: het is voor velen te kort dag om nog te schakelen.
Dalle

Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Damme (CD&V) reageerde ontgoocheld. "Ondanks alle inspanningen, ondanks alle sterke resultaten en ondanks vele noodkreten, worden we sinds oktober steeds strenger voor kinderen en jongeren. Dat wringt", schreef hij op Facebook. "Kinderen en jongeren hebben het bijzonder moeilijk. Daar wordt onvoldoende rekening mee gehouden."

In 'De Ochtend' herhaalde hij die boodschap. Hij heeft ook veel kritiek op de manier waarop de beslissingen over kinderen en jongeren de laatste weken genomen worden. "Sinds de start van de coronacrisis ben ik altijd in overleg geweest met de sector en met de verschillende gemeenschappen en hebben we samen beslissingen genomen, leuke, maar ook moeilijke. Die beslissingen werden dan gevalideerd door het Overlegcomité", zegt Dalle.

Er worden regels opgedrongen die niet werkbaar zijn. Er zijn verwachtingen gecreëerd die nu moeten worden bijgestuurd, en dat is vaak niet mogelijk. Dit getuigt niet van respect voor vrijwilligers, organisaties, kinderen en ouders.

"Maar nu, sinds 5 maart, wordt er top down beslist. Twee weken geleden horen we dat jeugdkampen in de paasvakantie kunnen doorgaan in groepjes van 25 en met overnachting. En nu zijn overnachtingen plots niet meer mogelijk en mogen er groepjes van maximaal 10 kinderen zijn. Er worden beslissingen genomen die niet altijd rekening houden met de context van de jeugdwerking. In groepjes van 10 werken bijvoorbeeld is voor veel organisaties onmogelijk, ik vrees dat er heel veel aanbod zal sneuvelen."

"Dit is een stop and go-beleid, geen toonbeeld van goed bestuur", gaat Dalle verder. "Er worden regels opgedrongen die niet werkbaar zijn. Er zijn verwachtingen gecreëerd twee weken geleden die nu moeten worden bijgestuurd, en dat is vaak niet mogelijk. Zo kan je niet met een sector omgaan. Dit getuigt niet van respect voor vrijwilligers, organisaties, kinderen en ouders. Ik voel mij hier slecht bij. Ik hoop dat het in de toekomst anders kan."

Volgens Dalle is dit geen kwestie van staatsstructuur of bevoegdheidsverdeling, maar wel van respect voor overleg. "Een manier om goed te werken is in overleg. Dat hebben we vorige zomer gezien. Een miljoen kinderen zijn op kamp geweest en er waren amper besmettingen. De jeugdsector heeft de maatregelen gerespecteerd en hoe komt dat? Omdat zij betrokken waren bij de voorbereiding."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het volledige gesprek met minister Benjamin Dalle in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet