Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Vlaamse WOI-sites werelderfgoed? Adviesorgaan van Unesco vindt van niet

vr 20 apr. - 6:24

Het adviesorgaan van de Unesco vindt niet dat Vlaamse, Waalse en Franse markante plekken van de Eerste Wereldoorlog in aanmerking komen als werelderfgoed. Om de oorlog niet te verheerlijken. Geert Bourgeois reageerde in 'De Ochtend'.
Volgens Bourgeois hebben de experten een “eerder eenzijdige kijk op het dossier"

Icomos, het adviesorgaan van het Werelderfgoedcomité van de Unesco, heeft een negatief advies gegeven over de erkenning van WO-sites als werelderfgoed. Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk hadden samen een dossier ingediend; voor Vlaanderen gaat het over 43 plekken die in aanmerking komen: Belgische, Britse, Franse,  Duitse begraafplaatsen vooral.

Maar het advies is negatief, het Icomos-panel concludeert dat de plekken “geen uitzonderlijke universele waarde hebben”, antwoordde minister Geert Bourgeois (N-VA) in het Vlaams Parlement op een vraag van Tine Soens (SP.A). Icomos haalt volgens hem vooral principiële argumenten aan.

"Het gaat niet over oorlog, het gaat over vrede en verzoening"

Volgens Bourgeois hebben de experten een “eerder eenzijdige kijk op het dossier, waarbij vooral het oorlogsgerelateerde karakter ervan wordt belicht”.  Terwijl Vlaanderen met de vraag om erkenning net een andere bedoeling had: “Dit is geen dossier over de slagvelden van WOI, met alle mogelijke associaties met oorlog, geweld, triomfalisme.” Het gaat over begraafplaatsen en herdenkingssites, “over vrede, waarden, individuen, verzoening”.

In 'De Ochtend' verduidelijkt Bourgeois dat het over de eerste individuele oorlogsgraven in de geschiedenis gaat. Plekken waar honderdduizenden mensen respect betonen.

Vlaanderen heeft het Werelderfgoedcomité nu bijkomende informatie bezorgd en verwacht een nieuw advies tegen half mei.  In de zomer neemt de Unesco een eindbeslissing in Bahrein. Daarvoor gaat ons land nu een "diplomatiek offensief" inzetten om een gunstige beslissing te krijgen. "Maar het wordt moeilijk om de Unesco duidelijk te maken dat dit niet ingaat tegen de waarden van de organisatie, wel integendeel," geeft Geert Bourgeois toe.

Vlaanderen heeft het Werelderfgoedcomité nu bijkomende informatie bezorgd en verwacht een nieuw advies tegen half mei.

Beluister het interview met Geert Bourgeois in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet