De Ochtend
Vlaanderen zet 25 dierenartsen in om slachthuizen te controleren: "Meest waterdichte systeem van Europa"
vr 19 apr. - 7:50
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights doet het al jaren: beelden van verborgen camera's in slachthuizen verspreiden om wantoestanden aan te kaarten. Zo was er het slachthuis VanDrie in Hasselt, waar dieren schokken kregen toegediend op gevoelige plaatsen. Of het slachthuis in Tielt, dat in november nog voor de rechtbank in Ieper moet verschijnen voor mogelijke wanpraktijken. Een slachthuis in Izegem werd dan weer meteen gesloten door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), nadat er beelden lekten waarop te zien was hoe dieren onverdoofd werden geslacht.
Meteen komt dan de vraag op: worden slachthuizen wel voldoende gecontroleerd? Het federaal voedselagentschap (FAVV) controleert de slachthuizen wel, maar volgens Vlaams minister Weyts (N-VA) ligt de nadruk daarbij vooral op voedselveiligheid. Federaal minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR), wees er dan weer op dat dierenwelzijn sinds de zesde staatshervorming een Vlaamse opdracht is.
Daarom zal Weyts (N-VA) nu ook Vlaamse dierenartsen inzetten om de slachthuizen te controleren. "Die 25 dierenartsen moeten heel mobiel zijn, zodat ze op elk moment de 70 Vlaamse slachthuizen kunnen controleren." Kostenplaatje: 3 miljoen euro. Weyts wil op die manier "de mazen in het net dichten", en streeft naar "het meest waterdichte systeem van de Europese Unie".
Made in Vlaanderen moet betekenen: gemaakt met maximaal respect voor dierenwelzijn
De dierenartsen zullen ofwel vast in dienst zijn, of daarnaast nog een praktijk kunnen openhouden. Ze moeten eind dit jaar worden gerekruteerd en zouden ten laatste begin volgend jaar aan de slag gaan.
Bron: VRT NWS & De Ochtend