Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De bende van Annemie

Vlakbij je werk in Brussel wonen, en toch verhuizen naar Oostende. De argumenten van Ronald Verhaegen

ma 14 mei - 10:51

Overal horen we dat we dichter bij ons werk moeten gaan wonen om de files in te perken. Toch overwegen Radio 1-producer Ronald Verhaegen en zijn vrouw Heidi Lenaerts om hun huis, op 20 km van de VRT, in te ruilen voor een woning in Oostende.
Ronald Verhaegen

Ooit van Tombeek gehoord? Het is een dorpje dat deel uitmaakt van Overijse. Radio 1-collega Ronald Verhaegen woont er samen met zijn vrouw Heidi Lenaerts, en hun twee dochters van 9 en 6. 

Tombeek ligt vrij dicht bij de VRT: op zo’n 20 kilometer. “Dat lijkt niet ver” zegt Ronald in 'De Bende van Annemie'. Maar dat is het eigenlijk wel. Zo moet hij elke ochtend eerst een stukje met de auto rijden, om zijn dochters op school af te zetten. Daarna neemt hij de bus, vervolgens de metro, en tot slot – kan je nog volgen? -  de tram om op het werk in Brussel te geraken. “Met de auto zou het sowieso file zijn”.

Uiteraard zou Ronald vanuit Oostende een stuk langer onderweg zijn. Maar de overstappen vallen weg, en een zitplaats op de trein is gegarandeerd, want Oostende is de beginhalte van het traject.

Ronald werkt op dit moment 4/5de. Misschien kan hij in de toekomst wel een dagje thuiswerken? En dan valt het transport best wel mee. “Vijf dagen op vijf ons verplaatsten naar het werk, dat is niet meer voor de toekomst” zegt hij. En die toekomst? Die begint nu!

Oostende = stad + natuur + cultuur

Maar waarom precies Oostende? “Je wordt soms met de realiteit geconfronteerd” zegt hij. Zo heeft Heidi reuma, en zou het zeeklimaat een positief effect hebben op haar gezondheid. “Dat soort argumenten wegen meer door dan ‘we wonen dicht bij de plaats waar we werken’”.

De afgelopen jaren is de liefde voor Oostende alvast gegroeid. Zijn ouders kochten er een appartement, en hij heeft er een vriendenkring uitgebouwd.

“Oostende is een plek waar veel jonge gezinnen aanspoelen. Veel jonge mensen beginnen er handelszaken. Maar het is vooral de combinatie van de stad en het vergezicht waar ik van hou: er is natuur én cultuur.”

Ook de huizenprijzen spelen mee. “We wonen nu in een gerieflijk huis, maar dat is niet ons droomhuis” zegt Ronald. Hij wil graag een herenhuis op de kop tikken. Zoiets is in Leuven en Mechelen niet te betalen. In Oostende valt dat nog mee.

Levenskwaliteit

En wat zeggen de kinderen? Die zijn op dit moment 9 en 6. Ronald hoopt de verhuis achter de rug te hebben voor ze naar de middelbare school moeten. Dan kunnen ze zich nog makkelijk aanpassen.  Ook voor hun hobby’s zal Oostende een stuk makkelijker zijn.  In Tombeek wonen ze immers in een dal/vallei, en moet Ronald noodgedwongen voor elke kleine trip de auto nemen. Dat is hij beu. “Het is een ideale streek voor mountainbikers, maar niet voor mensen die vanuit Tombeek in Overijse centrum naar de bakker willen.”

Het is vooral de levenskwaliteit die moet primeren, besluit hij.

Update: ondertussen hebben Ronald en Heidi een huis gevonden in Oostende. Ze verhuizen in de loop van 2019.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet