De bende van Annemie
“Vogels zingen niet één liedje, maar verschillende dialecten”
vr 27 apr. - 0:26
Waarom heeft elke vogel maar één lied? Onze studiogast Koen Leysen geeft lessen in vogelzang en weet zeker het antwoord op deze vraag. Koen geeft lessen online en via rondleidingen bij Natuurpunt CVN.
Blijkbaar fluiten vogels om een partner te vinden. “Eens ze een vrouwtje gevonden hebben, blijven ze fluiten om andere mannetjes weg te houden.” Ze doen dit allemaal met hetzelfde signaal, maar er zijn twee bedoelingen. Een vrouwtje laat haar interesse tonen door dichterbij te komen. Ze kan niet zingen, maar wel geluid maken. “Als zij iets laat horen, weet het mannetje dat hij prijs heeft.” Dit gaat vooraf aan het broedseizoen.
Soms hoor je wel eens roodborstjes zingen in de winter, ook al is dat buiten het broedseizoen. “Het zijn rare vogels, want ze bakenen een gebied af om te eten en niet om te broeden.” Bij deze soort zingen de vrouwtjes wel, want zij moeten ook eten.
“Een toon dat heel eenvoudig lijkt voor ons is voor de vogels misschien veel moeilijker”
“Er zitten wel verschillen in gezang, maar wij horen dat niet altijd even goed", zegt Koen. Ze ontleden het gezang via de computer en dan horen ze veel meer verschil. Het menselijk gehoor laat niet toe om alle varianten te horen. Een vogeltje laat veel geluidjes per seconde horen. “Een toon dat heel eenvoudig lijkt voor ons is voor de vogels misschien veel moeilijker”
Vogels imiteren ook veel van elkaar. Als je een kopie van een kopie blijft nemen dan kunnen er afwijkingen optreden, die mee gekopieerd worden en zo ontstaan er dialecten.
Wie hier meer wilt weten over verschillende vogelzangen kan altijd terecht op deze website:
https://natuurpunt-cvn.webinargeek.com/watch/replay/30307/87d6da9d4814b99092fdde9e1ef5b646/