Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Voor bijna de helft van vacatures heb je geen diploma of werkervaring nodig

Vandaag 7:58

Nooit waren er zoveel vacatures in Vlaanderen waarvoor je geen werkervaring of diploma nodig hebt. Dat blijkt uit een analyse van hr-bedrijf Acerta, op basis van VDAB-cijfers. Het aantal vacatures zonder werkervaring steeg van 33,7 procent in 2016 naar 48,1 procent in de eerste 8 maanden van 2024. Ook het aantal vacatures zonder diploma-eisen nam toe, van 40,8 procent in 2016 naar 49,1 procent in de eerste helft van 2024.
Dankzij de arbeidskrapte en interne opleidingen zijn er meer vacatures zonder diploma of werkervaring.
© Jonas Hamers / ImageGlobe

Wie op zoek is naar een job zonder ervaring of diploma, heeft nog nooit zoveel keuze gehad om te solliciteren. Een diploma of ervaring is voor veel werkgevers de afgelopen jaren minder belangrijk geworden.

Vooral in sectoren met veel openstaande vacatures, zoals de bouw- en zorgsector, worden de eisen versoepeld. In de bouwsector is het aantal vacatures zonder ervaring gestegen van 20,2 procent in 2016 naar 37,3 procent in 2024. Vacatures zonder diploma zijn in dezelfde periode toegenomen van 41,6 procent naar 57,3 procent.

In de zorg, dat ook met personeelstekorten kampt, is het niet altijd mogelijk om zich soepeler op te stellen. Vooral qua diplomavereisten is er weinig speelruimte. Het aantal zorgvacatures zonder werkervaring nam wel toe, van 55,4 procent in 2016 naar 72,3 procent in de eerste 8 maanden van dit jaar.

Arbeidskrapte en interne opleidingen

Volgens Hannelore Van Meldert, hr-experte bij Acerta, zijn er 2 verklaringen voor die versoepelingen. "Door de aanhoudende arbeidskrapte proberen werkgevers voldoende instroom te hebben op hun vacatures", vertelt ze in De Ochtend. "Daarom laten ze de vereiste om een diploma of ervaring te hebben achter zich."

En er is ook veel veranderd op de arbeidsmarkt. Bedrijven geven steeds meer interne opleidingen. "Er zijn heel wat evoluerende beroepen. Als werknemer moet je voortdurend bijleren en jezelf ontwikkelen. Daardoor is ervaring of een diploma als startpunt minder belangrijk."

Vakkennis en expertise blijven belangrijk bij bepaalde beroepen of sectoren. Maar ook zonder diploma of ervaring is daar een oplossing voor, zegt Van Meldert. "Bijvoorbeeld door tijdens de beginperiode je nieuwe werknemer op te leiden en daar een opleidings- en ontwikkelingsbad aan te koppelen."

Ik pleit nog altijd om te gaan studeren. Daardoor ga je al in een bepaalde richting die je interessant vindt

— Hannelore Van Meldert, hr-experte

Jezelf ontwikkelen en opleidingen blijven volgen tijdens je job, is ook op financieel vlak een voordeel. "Er is al lang een evolutie dat werkgevers meer verlonen op vlak van prestaties in plaats van hoe hoog je diploma is. Ze geven ook aan dat ze meer willen verlonen op vlak van ontwikkeling en groei."

Vacatures zonder ervaring of diploma kunnen ook interessant zijn voor jongeren, die net hun middelbaar diploma hebben. Zij twijfelen nu misschien tussen een job te zoeken of verder te studeren. "Ik pleit nog altijd om te gaan studeren. Daardoor ga je al in een bepaalde richting die je interessant vindt."

En het blijft belangrijk voor je ontwikkeling. "Je leert heel wat vaardigheden, zoals analysevermogen of probleemoplossend denken. Uit onderzoek zien we dat als je studeert, je meer toegang krijgt tot complexe beroepen of beroepen die je interesseren. Daardoor blijf je jezelf verder ontwikkelen."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet