Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

“Voor een kindje dat alleen is, is deze periode nog moeilijker”

vr 24 apr. - 0:01

Ook voor enige kinderen is dit geen evidente periode. Ze hebben niemand om thuis mee te spelen en zitten al weken thuis zonder contact met leeftijdsgenootjes, en dat zorgt al snel voor eenzaamheid. Hoe ga je hier als ouder mee om? We spreken met gezinstherapeute Nina Mouton.
Kind

Op de blog mamabaas staat een pakkende getuigenis van een moeders wiens zoontje het moeilijk heeft. Normaal gezien lopen speelkameraadjes de deur plat en zijn er volop logeerpartijtjes of andere feestjes, maar dat kan nu niet meer en het  jongetje wordt eenzaam en mist zijn vriendjes. “Hoe hard mijn man en ik ook met hem ravotten, knutselen en spelletjes spelen, we zijn geen ander kindje. Voor het eerst sinds lang voel ik me een slechte ouder."

Voor het eerst sinds lang voel ik me een slechte ouder

“Mijn kinderen hebben mekaar nog, maar missen hun leeftijdsgenoten heel sterk. Voor een kindje dat alleen is, is dat nog moeilijker”, zegt gezinstherapeut en psychologe Nina Mouton in De Wereld Vandaag.

“Ik denk dat wij als ouders heel vaak die gevoelens willen oplossen en ervoor willen zorgen dat onze kinderen terug blij zijn. Maar het is heel belangrijk dat we dat juist niet doen en de gevoelens gaan erkennen en onze kinderen daarin gaan ondersteunen. Het is goed dat kinderen dat gemis kunnen uiten tegenover hun ouders en dat die ouders dan de veilige haven zijn en dat ze daarin hun kinderen kunnen begeleiden”.

Deze periode heeft een impact, zeker op kinderen die nog niet goed kunnen praten

“Deze periode heeft een impact, zeker op kinderen die nog niet kunnen praten. Ze kunnen het niet begrijpen of zeggen wat ze voelen, maar ze weten wel heel goed dat er iets ongewoon aan de hand is, dat het niet gewoon vakantie is”.

Schuldgevoel

Ouders willen dat hun kinderen in deze periode ook gelukkig door het leven gaan, maar dat is niet evident. “Veel ouders voelen zich schuldig, maar schuldgevoelens zijn het eerste kraamcadeau dat je krijgt als je kind geboren wordt, je geraakt daar niet van af. Het is belangrijk dat je als ouder dat gevoel kan herkennen en erover kan praten met andere ouders”.

Heropening scholen

Wanneer kinderen uiteindelijk terug naar school mogen gaan moeten we hen volgens Mouton zo goed mogelijk informeren. “Laat hen zeker voldoende vragen stellen, maak alles heel duidelijk en giet het bijvoorbeeld in een schema”.

Je moet het niet alleen doen, ook niet in deze tijd

“Zorg er zeker voor dat ze hun gevoelens kunnen uiten”, benadrukt ze. “Niet alle kinderen zullen er even goed mee om kunnen gaan. Straf ze niet af en geef er veel erkenning aan, en als het absoluut niet gaat kun je een professional raadplegen. Je moet het niet alleen doen, ook niet in deze tijd”.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet