Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Vooruit-voorzitter Rousseau wil zo snel mogelijk maatregelen tegen stijging energiefactuur

za 2 okt. - 8:32

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil dat de federale regering zo snel mogelijk maatregelen neemt om de stijging van onze energiefactuur af te remmen. Eerder was gezegd dat mogelijke maatregelen pas vanaf 1 januari volgend jaar zouden ingaan, maar Rousseau vindt dat te laat. Vanmiddag zitten de topministers opnieuw bijeen om dergelijke maatregelen te bespreken.
Conner Rousseau

De energiefactuur is op korte tijd sterk gestegen. De topministers van de federale regering overleggen vanmiddag opnieuw om te bekijken wat ze daaraan kunnen doen. Ook gisteren was tot laat al overlegd daarover. De prijzen bevriezen -zoals in Frankrijk- zou niet gebeuren, maar er worden wel andere pistes onderzocht.

Als de energiefactuur stijgt, stijgen ook de inkomsten voor de belastingen, omdat die procentueel worden berekend. Een voorstel dat bestudeerd wordt, is dan ook om die hogere belastinginkomsten terug te geven aan de gezinnen. Hoe dat precies zou verlopen, is nog niet duidelijk. Het zou de bedoeling zijn om ten laatste tegen maandag te landen. Het worden geen eenvoudige noten om te kraken, want dit weekend ligt ook de begroting op tafel.

Eerder was al gezegd dat de mogelijke maatregelen om de stijging van de energiefactuur af te remmen pas vanaf 1 januari volgend jaar zouden ingaan, maar dat vindt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau te laat. "Het is niet zo eenvoudig om dat met een vingerknip te veranderen, maar het mag niet tot januari duren", zegt hij in het ontbijtgesprek in 'De Ochtend'. "De factuur moet zo snel mogelijk naar beneden worden gebracht."

Volgens Rousseau wordt ook het sociaal tarief verlengd en uitgebreid, "maar de energiecrisis is breder dan enkel wie in aanmerking komt voor zo’n sociaal tarief". "Veel werkende gezinnen zien ook af van de energiefactuur die maal twee of maal drie gaat. Als je accijnzen verlaagt, is dat voor iedereen die accijnzen betaalt."

"Het is de bedoeling om zo snel mogelijk maatregelen te nemen", zegt Rousseau in het ontbijtgesprek met Michaël Van Droogenbroeck.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Bekijk hier het gesprek met Conner Rousseau:

Beluister het gesprek via podcast:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet