Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Vooruit vraagt nieuwe onderhandelingsnota aan formateur De Wever: “Heeft geen zin om tijd te verliezen”

vr 25 okt. - 7:00

Vooruit vraagt aan federaal formateur Bart De Wever (N-VA) dat hij een nieuwe onderhandelingsnota en een nieuwe budgettaire tabel opstelt. "Alleen zo kunnen we de onderhandelingen (over een nieuwe federale regering) een echte kans op slagen geven", klinkt het bij Vooruit.
Bart De Wever en Conner Rousseau: "
© Photonews

Tijdens de onderhandelingen over een nieuwe federale regering draaide het tot nu toe over de zogenoemde supernota van formateur Bart De Wever. Dat document, waarvan de afgelopen tijd details naar de media lekten, diende tot nu toe als basis om te onderhandelen tussen N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés. 

Nu de onderhandelingen tussen die partijen - na de lokale verkiezingen - weer nieuw leven zijn ingeblazen, vraagt Vooruit aan De Wever om een nieuwe nota op te stellen, én een nieuwe begrotingstabel. De nota die deze week op de onderhandelingstafel werd gelegd, verschilt volgens Vooruit-voorzitter Rousseau niet van de nota die afgelopen zomer werd gebruikt.

Rousseau vindt dat er tijdens de onderhandelingen al maanden in rondjes wordt gedraaid. “Het is belangrijk dat we nu alles op alles zetten”.

Volgens de socialisten "heeft het geen zin om tijd te verliezen met vergaderingen over deelteksten". De Wever schaafde voor de heropstart van de onderhandelingen namelijk zijn supernota bij. Maar dat blijkt niet te volstaan voor Vooruit. De socialisten vinden dat de nota van afgelopen zomer gewoon terug op tafel ligt en drijft die zelfs "verder weg van een eerlijk evenwicht". 

Bovendien willen de socialisten nu eerst kijken naar het centenplaatje, waarbij "de lasten eerlijk verdeeld worden over alle burgers", aldus Rousseau. "Alle energie moet nu eerst gaan naar het budgettaire kader waarbinnen de onderhandelingen gevoerd kunnen worden. Dat is de enige manier om tot een nieuwe regering te komen."

Volgens Rousseau wil zijn partij op dat vlak inspanningen doen en willen de socialisten dat de nieuwe regering waarover nu onderhandeld wordt er wel degelijk komt.

Is dit nu het begin van het einde voor de federale formatie met deze partijen?

Dat lijkt wat voorbarig, zegt Bart Verhulst in De Ochtend. "Vooruit heeft niet gezegd: 'Voor ons is het voorbij'. Maar ze willen wel dat die nota van Bart De Wever herschreven wordt. Nu, die was dat sowieso al van plan. Maar hij had voorgesteld om intussen de andere knelpunten die op tafel liggen, bijvoorbeeld rond migratie, aan te pakken."

Maar Vooruit ziet daar weinig in. "Zij zeggen dat je sowieso een idee moet hebben van de centen, van het budgettaire kader. Dat betekent: vertraging en een week herfstvakantie voor de andere onderhandelaars, terwijl Bart De Wever aan het schrijven is."

En zo sluipt er twijfel in deze formatie. "Bij de andere partijen zullen ze zich afvragen: 'Wil Vooruit het eigenlijk wel?' Terwijl ze bij Vooruit zullen zeggen: 'Wil N-VA het nog wel?' Ook duikt hier en daar de vraag op of Vooruit op deze manier de PS mee aan boord wil hijsen. Vooruit én de PS hebben dat zelf altijd tegengesproken."

Is er dan sinds die eerste versie niks veranderd aan die nieuwe supernota van De Wever?

"Jawel, maar niet altijd in de richting van Conner Rousseau en Vooruit", stelt Verhulst. "En daar gaat het natuurlijk over. Zo is de algemene belastingverlaging nu wel wat kleiner gehouden, maar wordt tegelijk de hoogste belastingschijf van 50 procent afgeschaft, wat vooral de hogere inkomens tegemoetkomt."

Als je aan het ene touwtje trekt, waarmee je in de richting van Vooruit opschuift, kom je een ander touwtje tegen waarbij de MR en de N-VA gaan tegenstribbelen

— Bart Verhulst, politiek journalist bij VRT NWS

"Het idee van Vooruit om, als je 60 bent en 42 jaar hebt gewerkt, mensen toe te laten om met pensioen te laten gaan, staat voorlopig in de nota. Maar De Wever wil nu ook plots een extra miljard besparen op de pensioenen. Zo gaat het altijd heen en weer."

De vraag is ook: wat kán er überhaupt nog veranderen aan die nota? "Je hoort bij de N-VA: 'Er zijn geen 1.000 manieren om het tekort weg te werken. Het is altijd een evenwicht zoeken tussen 3 dingen: besparen, belasten en hervormen. Het probleem daar is: als je aan het ene touwtje trekt, waarmee je in de richting van Vooruit opschuift, kom je een ander touwtje tegen waarbij de MR en de N-VA gaan tegenstribbelen. Het wordt voor De Wever tasten en voelen tot al die touwtjes juist hangen."

Welke signaal wil Vooruit hiermee geven?

Vooruit zit natuurlijk in de moeilijkste positie in deze coalitie, ziet Verhulst. "Het is de enige centrumlinkse partij in een zee van centrum en centrumrechts. Ik weet niet of er nog veel rek zit op de toegevingen in hun richting."

En dan zijn er nog die lekken. "De vakbonden lezen natuurlijk mee wat er op tafel ligt. Dan wordt die moeilijke constellatie waarin Vooruit zit nog moeilijker."

Verhulst vraagt zich ook af of de gemeenteraadsverkiezingen en specifiek de situatie in Gent iets te maken heeft met de huidige aarzeling. "Vooruit staat daar voor een moeilijk weekend. De partij moet het idee erdoor krijgen bij de achterban dat het beter is om een stadsbestuur te vormen met de centrumrechtse N-VA dan met het linkse Groen."

"Misschien heeft Rousseau ook iets nodig om zich tegen N-VA te kunnen afzetten, om zo aan de Gentse achterban te kunnen duidelijk maken: wij zitten niet in de zak van de N-VA." Anders gezegd: de bromance tussen Rousseau en De Wever begon misschien wat te veel rond te zingen.

Het doel was dit jaar een regering te vormen: lukt dat nog?

"Sinterklaas zou een regering brengen, werd altijd gezegd. Die zou dan alles nog voor het einde van het jaar door het parlement kunnen krijgen. Zo kunnen we het nieuwe jaar beginnen met een goedgekeurde begroting. Het is nog maar de vraag of dat nog zal lukken."

Als het niet voor het einde van het jaar lukt, heeft dat zware budgettaire gevolgen, weet Verhulst. "Dan moet de huidige, ontslagnemende regering werken met 'voorlopige twaalfden', waarbij je per maand maar een twaalfde mag uitgeven van het budget van het voorbije jaar. Zo doe je ook niks substantieels aan de begroting." 

"En de toestand van de begroting is er ook niet naar dat we ons nog een verloren jaar kunnen permitteren. Het is ronduit dramatisch. Om dat aan te pakken, moet er een regering zijn. Maar dan moet je dus eerst een akkoord vinden."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet