Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Voorzitter jeugdploeg verongelukte wielrenner: "Beste manier om te verwerken, is samen blijven"

di 9 aug. - 17:44

De jonge wielrenner Lars Janssens is, na een aanrijding vorige week dinsdag in Malmedy, bezweken aan zijn verwondingen. Dat meldt zijn wielerploeg Team Kempen Jeugd op Facebook. De automobilist die de 16-jarige wielrenner aanreed, had positief getest op cannabis. "Hij is niet meer bij bewustzijn geweest", zegt de voorzitter van de wielerploeg. Hij betreurt dat de omstandigheden voor wielrenners gevaarlijk blijven.
wielrenners

Lars Janssens was met Team Kempen Jeugd op stage in de buurt van het Luikse stadje Malmedy. Een groepje waar hij deel van uitmaakte, besliste om rechtsomkeer te maken. Op dat moment kwam de autobestuurder uit de tegenovergestelde richting en reed frontaal op de tiener in. Hij was onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken.

Janssens verkeerde in levensgevaar: hij belandde in een diepe coma. "Hij is niet meer bij bewustzijn geweest", zegt dokter Jan Mathieu, jeugdvoorzitter van de wielerploeg in "De wereld vandaag".  "We hebben allerlei trucs geprobeerd. Zo was hij een groot fan van "De kampioenen", daar hebben we fragmenten van laten horen. Hij is een groot fan van (veldrijder, red.) Toon Aerts, die is langsgekomen om hem te bezoeken. Maar het heeft niet mogen zijn. Hij is gisteren gestorven."

Psychologische hulp

Een drietal collega-wielrenners heeft het zien gebeuren, en de ploegwagen reed er kort voor. Zij krijgen speciale psychologische hulp van onder meer Slachtofferhulp. "En de jongens zijn in groep naar Scherpenheuvel gereden. (...) De beste manier voor de jongens om het te verwerken was om samen te blijven en te fietsen."

Lars was overigens het allereerste lid van het team, zes jaar geleden. "Hij was onze number one. Bij de openingsvergadering deelde hij de pamfletjes uit aan de ingang van de zaal. Hij was toen nog maar 10 of 11 jaar, maar hij was ongelooflijk gebeten door het fietsen. Als hij eens met Toon Aerts kon gaan fietsen, dan glunderde hij. We spraken ook veel over de koers samen", vertelt Mathieu.

Gevaren blijven groot

De gevaren voor wielrenners op de weg blijven groot, beseft Mathieu. Dit soort ongelukken gebeurt nog altijd te vaak, al zijn ze vaak ook te vermijden. "Als je een groep wielrenners inhaalt, doe je dat niet aan 90 km/u. Bij 40 of 50 km/u zou de impact veel lager zijn. Wie onder invloed is van iets, ziet ook veel minder de gevaren voor anderen in."

"Automobilisten zijn vaak gehaast, de verkeersagressie neemt toe... " zucht Mathieu. Is het dan allemaal nog wel veilig genoeg? "Jonge wielrennertjes onder de 12 trainen nog in het bos bij de club. In Nederland werken ze dan weer met gesloten circuits, maar dat krijg ik voorlopig niet geregeld."

Eerder postte de ploeg een bericht op Facebook. "Wat er op stage is gebeurd, tart alle verbeelding. (...) Lars heeft enorm gevochten tijdens de afgelopen dagen", schrijft de ploeg op Facebook. "Lars zal zeker niet vergeten worden in onze familie/club."

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet