Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Vorig jaar weer meer nieuwe asielzoekers en toch minder dossiers behandeld

ma 13 jan. - 7:40

Ruim 23.000 asielzoekers arriveerden het afgelopen jaar in ons land. Dat is een stijging tegenover het jaar ervoor, maar wel nog ver onder de piek bij de zogenoemde asielcrisis van 2015. Opvallend is dat er minder dossiers behandeld werden, waardoor asielzoekers langer in de opvang wachten. Theo Francken, voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, reageerde in 'De Ochtend'.
© Hatim Kaghat (Belga)

Het aantal asielzoekers dat aankomt in België is ook afgelopen jaar weer gestegen. De cijfers liggen wel nog ver onder die van het piekjaar 2015, toen ruim 39.000 asielzoekers arriveerden.

De grootste groep asielzoekers komt nog altijd uit Syrië. Verder wijzigt er wel één en ander bij de herkomstlanden. Het hoge aantal Palestijnen valt op. Tot een jaar geleden kregen zij bijna allemaal bescherming, maar dat is nu niet meer het geval. "De situatie in Gaza is veranderd", legt Dirk Van Den Bulck uit. Hij is commissaris-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen. "Lange tijd konden Palestijnen niet teruggestuurd worden, simpelweg omdat ze geen toegang kregen tot Gaza. Maar dat is niet meer zo. Het commissariaat oordeelt nu in de meeste dossiers van Palestijnen dat ze vluchten om economische redenen. En dan is er geen nood aan bescherming en moeten ze dus terug."

Het beschermingspercentage duikt in 2019 omlaag naar 37 procent. Terwijl dat percentage sinds 2015 altijd boven de 50 procent lag. Daar blijkt een simpele verklaring voor te zijn. "We hebben het voorbije jaar gefocust op dossiers van asielzoekers die al eerder een asielaanvraag deden. Het gaat om mensen die geweigerd werden, maar ook om asielzoekers die al bescherming kregen in een ander EU-land en toch naar België reizen om hier opnieuw asiel aan te vragen. Het overgrote deel van die dossiers wordt onontvankelijk verklaard (weigeringsbeslissing), die krijgen dus met andere woorden niet nog eens bescherming in ons land. Dat haalt dus de verhouding van het aantal erkenningen tot vluchteling ten opzichte van het totaal aantal beslissingen naar beneden."

Personeelstekort veroorzaakt problemen in opvang

Sinds 2017 is er bespaard op personeel bij het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen. Het gevolg is dat er minder dossiers behandeld worden en er onvermijdelijk veel blijven liggen. De asielzoekers moeten momenteel zeer lang wachten op een beslissing (meer dan een jaar) en blijven al die tijd in de opvang zitten.

Volgens Van Den Bulck zou die trend keren: "In februari en in november heeft minister van Asiel en Migratie De Block beslist dat er personeel mocht worden aangeworven. We krijgen er zo'n 130 werknemers bij.

Meer details, meer cijfers en statistieken vind je op vrtnws.be

Theo Francken: "We hebben de asieldienst te snel afgebouwd, ik geef niet alleen anderen de schuld"

Theo Francken, voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, reageerde in 'De Ochtend'. Hij haalt uit naar de federale regering in lopende zaken, maar steekt ook de hand in eigen boezem.

Beluister het gesprek met Theo Francken: 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet