Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Vraag het aan Rika: “Hoe vertel ik aan mijn man dat hij niet lekker kookt?”

wo 14 sep. - 0:17

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag buigt ze zich over het probleem van Yvette. Haar man is sinds een jaar verzot op koken, maar die nieuwe passie wordt thuis niet gesmaakt.
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

Zit je met een relationeel dilemma? Leg de kwestie dan voor aan Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Elke donderdag beantwoordt zij één luisteraarsvraag in ‘Nieuwe Feiten’. (Laat je vraag achter via dit formulier)

De vraag van Yvette

Luisteraar Yvette (47) weet niet meer hoe ze moet omgaan met de nieuwe hobby van haar man. Yvette was een jaar geleden nog zeer enthousiast toen hij net begon met koken. Ze apprecieerde zijn inzet in het huishouden zo hard dat ze hem overspoelde met complimenten. “Vandaag heb ik het gevoel dat hij echt denkt dat hij een geweldige kok is en daar talent voor heeft, waardoor hij de hele tijd wil koken”, zegt ze. “Ik laat hem doen maar vindt zijn eten vaak niet lekker en kijk op tegen de maaltijden. Bovendien krijg ik nu nog zelden de kans om te koken.” 

De fanfare heeft iets te luid gespeeld 

“Wanneer de man iets doet dat als een typisch vrouwelijke taak wordt gezien, rukt er een fanfare uit die valideert. Yvette is ook niet echt eerlijk geweest en daar betaalt ze nu de prijs voor”, reageert Rika Ponnet. Het koppel zit volgens haar gevangen in een leugen, iets wat binnen veel relaties voorkomt. Volgens Rika zijn er wel meer koppels die nog moeilijk durven uitspreken wat ze werkelijk denken over het gedrag van hun partner. 

Mij lijkt het een verhaal dat je later aan je kleinkinderen kan vertellen met het nodige gelach.

— Rika Ponnet

Doe het met humor 

Het uitspreken van frustraties of meningen over het gedrag van je partner is belangrijk en kan zelfs verbindend werken, volgens Rika. Wanneer je open en vrij vertelt wat er bij je leeft kan je meer vertrouwen winnen van je partner. 

Ze adviseert Yvette om toe te geven aan haar man dat ze overdreven heeft met het geven van complimenten. Ook vindt ze dat Yvette op haar strepen moet staan over haar wens om zelf ook eens te mogen koken. Wel moet Yvette het aanpakken met een vleugje humor. “Dan zal hij zich niet afgewezen voelen”, aldus Rika.  

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet