Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Vraag het aan Rika: "Ik ben de botheid van mijn partner beu"

do 13 okt. - 9:48

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer klopt Jeroen bij haar aan met zijn vraag. De botheid van zijn partner bezorgt hem barstende hoofdpijn. 
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

Zit je met een relationeel dilemma? Leg de kwestie dan voor aan Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Elke donderdag beantwoordt zij één luisteraarsvraag in ‘Nieuwe Feiten’. (Laat je vraag achter via dit formulier)

Tegenpolen trekken elkaar aan

Al ruim twintig jaar is Jeroen samen met zijn vriend. “Onze vrienden begrijpen er niets van, maar klaarblijkelijk klopt het gezegde ‘opposites attract’.” Waar Jeroen empathisch en emotioneel is, blinkt zijn partner uit in rationaliteit en vaak in … botheid. “Mooi als je wil weten waar je staat, maar het komt onverschillig over.” 

Geen recht op een eigen mening 

“Ik wil het graag hebben over verschillende thema’s, maar onze gesprekken eindigen steeds in discussies. Een eigen mening, ook op politiek vlak, wordt me door hem niet gegund.” Wanneer hun conversaties eindigen in “geen sprake van”, wordt Jeroen moedeloos. “I roll my eyes en kijk weg.” 

Zijn partner duldt geen tegenspraak en wil domineren, legt Rika uit. “Jeroen klinkt als de zachte partij. Maar vergis je niet: onder dominantie gaat steeds onzekerheid schuil. Mensen die dit gedrag vertonen, hebben geleerd dat maar één positie telt en dat is die aan het stuur. Consensus? Dat hebben ze nooit geleerd.” 

Onder dominantie gaat steeds onzekerheid schuil

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

De grote verschillen tussen de twee geliefden verwonderen haar niet: “Dat zij standhouden, kan alleen maar omdat Jeroen zich pleasend en conflictvermijdend opstelt. Anders blijft dat niet duren, want dat zou vuurwerk en gesneuveld servies betekenen.”  

De keuze van Jeroen om de strijd niet aan te gaan, levert op korte termijn winst op. “Maar dat hij niet voor zijn idee opkomt, betekent voor zijn partner een stilzwijgend akkoord.” 

Strijden op het thuisfront 

Het aanpakken van de onzekerheid van zijn dominante levensgezel begint op het thuisfront: “Pleasen werkt niet, wel integendeel. Wijst Jeroen zijn denkwijze af, dan ervaart zijn partner dat als een persoonlijke weigering.”

Het wordt een moeilijke stap voor Jeroen, maar volgens Rika is er slechts één oplossing: “Leg je eigen standpunten op tafel en ga (gedoseerd) het conflict aan. Het zal gek aanvoelen, maar enkel zo krijg jij respect terug. Leg je partner uit dat je hem graag ziet, ongeacht jullie tegenstrijdige standpunten.” 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet