Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': “Ik heb geen hechte band met mijn vader, hoe kunnen we het toch over delicate kwesties hebben?”

do 27 jun. - 9:00

Lies (37) is niet zo close met haar vader. Toch zou ze het graag eens met hem hebben over financiële kwesties en zijn begrafenis. Hoe pakt ze het aan zonder hem te kwetsen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.
Rika Ponnet
© VRT

De vraag van Lies: “Hoe praat ik met mijn vader over zijn begrafenis zonder hem te kwetsen?”

Lies (37) is samen met Tom en mama van 2 dochters. “Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 7 was. Papa is een kunstenaar en nogal van het fladderende type. Ik heb een heel sterke band met mijn moeder en mijn zus, aan wie ik alles kwijt kan. Maar omdat papa maar af en toe aanwezig was, is onze band oppervlakkiger.”

“Nu ik volwassen ben, komt hij regelmatig op bezoek op zondag. We kunnen het goed vinden met elkaar, maar erg diepgaand zijn onze gesprekken niet. Vooral langs zijn kant wordt er nooit veel informatie gedeeld.”

“Ondertussen komt zijn oude dag in beeld. Hij is 67, een verstokte roker en drinkt graag een glas. Stel dat hij bijvoorbeeld een hartaanval krijgt en zorgbehoevend wordt, wat doen we dan? Of sterker: wat als hij komt te overlijden? Wie moet ik uitnodigen op zijn begrafenis? Want ik ken zijn vrienden niet. En hoe staat hij er financieel voor?”

“Bij een vriendin was het een absolute lijdensweg om dat allemaal uit te pluizen toen haar vader stierf. Hoe kaart ik zulke zaken aan zonder hem te kwetsen?”

Het antwoord van Rika: “Praat eerst met je zus, daarna met je vader”

“Elk kind wil een band met zijn ouders, dat is een primaire levensband”, zegt Rika Ponnet. “Bij Lies is dat duidelijk niet zo simpel geweest. Ze is blij met het feit dat er nu wel een band is en dat hij langskomt. Maar hun relatie is oppervlakkig, en ik hoor een groot gemis.”

Ik hoor in het verhaal van Lies ook een andere belangrijke vraag

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

“Ik denk ook dat er onder de vraag van Lies nog een andere belangrijke vraag zit. Namelijk: wil en kan ze voor haar vader zorgen op het moment dat hij hulpbehoevend wordt? Zeker gezien hij er zelf nooit was.”

“Meestal is het contact dat je op volwassen leeftijd hebt met je ouders een spiegel voor de wijze waarop jij je gevoeld hebt toen je kind was. Voor Lies is dus de grote vraag of ze het gaat kunnen opbrengen om voor haar vader te zorgen als het zover is.”

“Dit gaat over een loyaliteitsconflict”

“We hebben allemaal op volwassen leeftijd het gevoel dat we de plicht hebben om er voor onze ouders te zijn”, zegt Rika. “Als je ouders je een liefdevolle thuis hebben gegeven, wil je ook graag iets voor hen doen. Dat is een hele mooie wederkerigheid: op jouw beurt zorg dragen voor hen.”

“Als je ouders er destijds zelf niet waren, is dit moeilijker. Dan komt er ook een aspect van onrechtvaardigheid bij kijken: kan je dit wel doen als je het zelf niet gekregen hebt? Het gaat hier om een loyaliteitsconflict. Dat klinkt misschien heel egoïstisch, maar dat is helemaal niet zo.”
 

Lies wil de erkenning die ze nooit kreeg

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

“Ik word ook een beetje verdrietig van dit verhaal”, zegt Rika. “Lies worstelt heel hard met iets, terwijl hij er nooit zoveel mee bezig geweest is.” 

“Ze wil duidelijk nog altijd het geliefde kind worden. Ze wil de erkenning krijgen die ze nooit gekregen heeft, en bevestigd worden dat ze wel de moeite waard is. Dat is een deel van dit loyaliteitsconflict.”

Wat moet Lies doen?

“Lies bespreekt dit in eerste instantie best met haar zus”, raadt Rika aan. “Als het ooit zover komt, nemen ze best samen een standpunt in.”

“Lies moet ook eens nadenken wat ze voor haar vader wil doen op het moment dat hij hulpbehoevend wordt. Wat kan ze dan voor hem opbrengen? Dat gaat niet per se over mantelzorger worden, maar bijvoorbeeld wel over uitkijken naar de best mogelijke zorgen.” 

“Als ze daarna voor zichzelf een vorm van duidelijkheid heeft, moet ze het gesprek ook met haar vader durven aangaan. Ze kan gerust aangeven dat ze blij is met het contact dat er nu is, maar ook vertellen dat ze met dingen worstelt omwille van het verleden.”

“Zo’n gesprek met haar vader is waarschijnlijk nooit gebeurd. Ze moet durven benoemen wat ze toen gemist heeft, en ook vragen hoe hij de toekomst ziet als hij ouder wordt. Op een rustige niet aanvallende manier.” 

“Een gesprek kan een absolute kans zijn”

Rika ziet zo’n gesprek als een absolute kans voor Lies om dichter bij haar vader te komen. Hopelijk grijpt hij die kans ook. “De vader was in het verleden duidelijk niet in staat om de vader te zijn die elk kind verdient. Dat komt waarschijnlijk ook door zijn achtergrond. Ook hij zal zijn geschiedenis hebben.” 

Wat als hij de deuren dichttrekt en wegvlucht? “Dan is dat wat het is”, zegt Rika. “En dan weet je het ook.”

“Het belangrijkste is dat Lies niet blijft vastzitten in het idee dat ze een vorm van waardering moet krijgen die ze als kind niet kreeg. Als ze voor haar vader zou zorgen omwille van die gedachte, kan het heel pijnlijk worden. ” 

'Vraag het aan Rika': "Mijn vrouw wil geen orale seks meer, moet ik dan maar vreemdgaan?"

Luc (60) is al vele jaren gelukkig getrouwd met zijn vrouw. Toch zit er hem iets dwars: hun seksleven staat op een laag pitje. Zijn partner wil geen orale seks meer geven of ontvangen, hoewel dat vroeger nooit een probleem was. Moet hij dan maar vreemdgaan, puur om zijn seksuele behoefte te bevredigen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

20 juni 2024

'Vraag het aan Rika': “Het gemis van een partner begint mijn leven te overheersen, hoe kan ik leren loslaten?”

Silke (27) heeft al 5 jaar geen vaste relatie meer, en dat begint meer en meer haar gedachten te beheersen. Hoe kan ze leren loslaten en wat meer in het nu leven? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

13 juni 2024

'Vraag het aan Rika': “Ik vind mezelf niet sexy en niet mooi, hoe moet ik omgaan met deze obsessie?”

Stien (40) worstelt al jaren met complexen over haar uiterlijk. Sinds haar 3 zwangerschappen vindt ze het nog moeilijker zichzelf als een sexy vrouw te zien. Diezelfde fixatie op schoonheid merkt ze nu ook bij haar dochters. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

29 mei 2024

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet