Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Vraag het aan Rika: "Ik heb het moeilijk om na een vakantie opnieuw de draad op te pikken van het gewone leven"

do 22 sep. - 9:37

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over het probleem van Jim. De arts geniet enorm van vakanties in de natuur, ver weg van alles en iedereen. Elk jaar vindt hij het moeilijker om opnieuw de draad van het gewone leven op te nemen.
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

Zit je met een relationeel dilemma? Leg de kwestie dan voor aan Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Elke donderdag beantwoordt zij één luisteraarsvraag in ‘Nieuwe Feiten’. (Laat je vraag achter via dit formulier)
 

De vraag van Jim

Luisteraar Jim heeft het elk jaar moeilijker om terug te wennen aan de dagelijkse sleur als hij terugkeert uit vakantie.

"Ik stel me zo vaak de vraag: is dit het? Ik droom vaak van iets radicaal anders. Moet ik alles opblazen en wegtrekken naar andere oorden? Totaal ander werk gaan doen? Mijn huis in de stad verruilen voor een hoeve op de buiten, liefst met een fijne partner? Het klinkt misschien cliché maar het zorgt voor een ongelukkig gevoel."

Een luxeprobleem?

De vakanties die Jim beschrijft, vormen een groot contrast met zijn drukke leven als arts met drie kinderen.  "Veel mensen denken misschien: wat een luxeprobleem. Maar toch kunnen we er iets uit leren", aldus Rika Ponnet.

De reeks levensvragen die Jim stelt zijn niet abnormaal na een vakantie, legt Rika uit: "Tijdens een vakantie kan je goed reflecteren over je leven. Dat doe je tijdens een vakantie omdat je dan een afstand kan nemen. Als je er middenin zit, is het een stuk moeilijker om bij dingen stil te staan." 

Grote radicale veranderingen zijn meestal vluchten. De weg van geleidelijkheid is veel beter.

— Rika Ponnet

Nietzsche weet raad

Stel dat je al die momenten die je een leven lang aaneenschakelt tot in het oneindige opnieuw zou beleven? Dat is het idee achter de 'Doorlopende Herhaling' van filosoof Friedrich Nietzsche. Als dan je de gedachte de kop op steekt dat je dat totaal niet ziet zitten, dan is dat een goed uitgangspunt om te beseffen dat je dingen in je leven moet veranderen. 

"Maak eens de oefening: wat zou je veranderen als je er dan kans toe krijgt?", geeft Rika als tip. Het is belangrijk om van dag tot dag kleine dingen te veranderen en na te denken over je onderlinge verlangen.

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet