Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': “Ik verschil steeds meer van mening met mijn vrienden, wat kan ik doen?”

do 25 apr. - 0:00

Peter houdt er een links en groen gedachtegoed op na. Zijn vrienden zaten tot voor kort op dezelfde golflengte, maar beginnen zich anders te gedragen. Dat wekt steeds meer vervreemding en verontwaardiging op bij Peter. Hoe kan hij daarmee omgaan? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.
Rika Ponnet
© VRT

De vraag van Peter: “Ik voel me steeds vaker verontwaardigd over het minder linkse gedrag van mijn vrienden, wat kan ik doen?”

Peter (52) is naar eigen zeggen een “groene, sociale jongen”. “Ik woon al heel mijn leven in het centrum van Gent, in een arbeidershuisje dat ik eigenhandig met recuperatiematerialen renoveerde. Ik ben vegetariër, recent zelfs veganist, actief binnen Natuurpunt en allerhande sociale organisaties.”

“Ik reisde altijd graag, maar ben daarmee gestopt. Gezien de huidige klimaatproblemen vind ik het niet langer verantwoord het vliegtuig te nemen. Mijn vriendenkring dacht lang zoals ik nu denk, maar ik zie steeds vaker dat ze toch anders zijn gaan leven. Ze maken wél verre reizen, kopen fast fashion, schaffen zich grote wagens en huizen aan…”

“Ik kon dat lang relativeren, maar als ik nu bij hen ben, voel ik me alsmaar vaker verontwaardigd en boos. Ik trek me terug en zwijg. Hoe kunnen ze zo oppervlakkig in het leven staan?”

“Ik vind het erg, want we hebben samen een lang leven gedeeld. Hoe kan ik omgaan met dit gevoel van vervreemding?”

Het antwoord van Rika Ponnet: "Aanvaard dat sommige vriendschappen niet voor het leven zijn"

“Ik ken wel wat mensen zoals Peter in mijn eigen omgeving”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. Dat gevoel van verontwaardiging over waar anderen mee bezig zijn, ervaart ze ook zelf wel eens.

“Aan zulke gevoelens ontleen ik dan vaak een superioriteitsgevoel. Dat is omdat ik op die momenten zelf niet zo goed in mijn vel zit, of niet tevreden ben met de weg van mijn leven. Vanuit die frustratie voel ik dan wel wat afgunst of nijd.”

Die frustratie wordt dan omgezet in een vorm van morele verontwaardiging. “Net dat krikt je zelfwaarde wat op”, zegt Rika. “Jij zit misschien op Aruba en ik in het uitgeregende Gent, maar ik ben tenminste ethisch juist bezig.”

Vriendschappen komen en gaan

Dat kan al deels de gevoelens van Peter verklaren, zegt Rika. Maar soms evolueer je ook gewoon weg van je vrienden. “Het is moeilijk te moeten vaststellen dat je elkaar eigenlijk niets meer te vertellen hebt. Soms is de manier waarop je naar de wereld kijkt zo anders geworden, dat het moeilijk wordt samen aan tafel te zitten. Laat staan ervan te genieten.”

Levenstrajecten lopen soms anders en maken dat mensen uit elkaar groeien

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

Volgens Rika is het vaak beter om je in die situatie te berusten. “Vriendschappen zijn niet noodzakelijk voor het leven”, klinkt het. En dat heeft niet noodzakelijk iets te maken met niet genoeg je best doen. “Levenstrajecten lopen soms anders en maken dat mensen uit elkaar groeien.”

De gemiddelde vriendschap duurt ongeveer 7 jaar, weet Rika. “In je leven komen en gaan mensen. Sommigen passen in een bepaalde periode goed bij jou, en later dan weer niet.”

Gezonde rebellie

Al benadrukt Rika wel dat Peter zich niet tegen zijn vrienden moet keren. “Rebelleren tegen wat er gebeurt in een maatschappij, vind ik een gezond gegeven. Anderzijds vind ik rebelleren tegen je vrienden die daar een andere positie in hebben, niet zo’n goede strategie.”

“Het is veel interessanter om tegen het systeem te ageren, dan tegen de mensen in het systeem. Durf dat ook te bespreken. De grotere principes zal hij misschien wel nog delen met zijn vrienden. Het daarover hebben, kan dan verbindend werken.”

Daarbij hoef je ook niet altijd voor de volle 100 procent dezelfde mening te hebben als je vrienden. “Het verschil moet op tafel liggen en kan juist boeiende discussies opleveren”, luidt de conclusie van Rika.

'Vraag het aan Rika': “Ik erfde al het geld van mijn oom, moet ik het delen met mijn tweelingzus?”

Dorien heeft al het geld van haar rijke, kinderloze oom geërfd. Haar tweelingzus kreeg geen cent en geeft haar de schuld. Moet ze het geld zelf houden, of met haar zus delen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

21 maart 2024

‘Vraag het aan Rika’: “Ik erger me aan de kapotte pantoffels van mijn man, wat moet ik doen?”

Fien stoort zich aan de kapotte pantoffels van haar man: hij draagt ze al 16 jaar. Ze heeft de kwestie al met hem besproken, maar hij blijft ze dragen. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

3 april 2024

'Vraag het aan Rika': “Mijn man heeft geen levenslust meer sinds zijn ontslag, hoe kan ik hem oppeppen?”

De man van Tanja is sinds zijn ontslag al zijn levenslust kwijt. Ze krijgt hem niet meer gemotiveerd om nog uit huis te komen. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

14 maart 2024

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet