Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Vraag het aan Rika: "Kunnen antivaxers en gevaccineerden samen kerst vieren?"

do 9 dec. - 3:12

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke week langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. “Kunnen antivaxers en gevaccineerden samen kerst vieren?” wil luisteraar Chris weten.
Rika Ponnet

Zit je met een relationeel dilemma? Leg de kwestie dan voor aan Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Elke donderdag beantwoordt zij één luisteraarsvraag in ‘Nieuwe Feiten’.  (Laat je vraag achter via dit formulier)

De vraag komt deze week van luisteraar Chris: "Dit jaar kijk ik tegen de feestdagen op. Ik denk dat de kans groot is dat er ruzie zal gemaakt worden. Het zit namelijk zo: mijn schoonbroer is een notoir antivaxer en voor geen enkele rede vatbaar. Hij was altijd een beetje het buitenbeentje, het kneusje. Hoe gaan we hier het best mee om? Maar vooral: hoe maken we er toch nog een gezellige kerst van?"

Twee partijen 

"Je kan met een probleem, zeker dit specifiek kerstprobleem, op twee manieren omgaan", vertelt Rika. "Je kan er van weglopen en erover zwijgen. Maar waarschijnlijk wil Chris toch liever de kalkoen eten op Kerstmis", aldus Rika. 

“Feiten werken niet, dat stel ik in al die discussies altijd vast. Zo lang we op die inhouden blijven spelen, blijven we daarin vasthangen en wordt de tegenstelling steeds groter.”

Feiten werken niet, dat stel ik in al die discussies altijd vast.

Rika zat al enige tijd met het vraagstuk: 'Hoe komt het nu dat we daar maatschappelijk zo op vastlopen?' "Het doet mij denken aan wat ik zie dat er op microniveau in intieme relaties zoal afspeelt. Het zijn altijd twee partijen die allebei het gevoel hebben van ‘zoals ik het voel, zoals ik het zie: zo is het'.”

(lees verder onder de foto) 

Ondergedoken emoties

“We moeten kijken op het emotionele niveau. Zodra we voorbij het ‘niet-meer-luisteren-naar-elkaars-inhouden’ zijn en het dan vastloopt, is dat altijd omdat daaronder bepaalde emoties zitten die niet erkend worden", zegt Rika.

Chris schrijft ook: “Hij was altijd het kneusje”, wat geen toeval is volgens Ponnet. “Ik zie dat wel vaker. Ik denk dat het iemand is die in de loop van zijn leven wel al moeite heeft gedaan om erkenning te krijgen. We hebben allemaal te maken met verlies en angst. We vragen ons af: ‘Gaat het nog wel goedkomen?’."

De symbolische waarde van Kerst

"Als een discussie vastloopt, begint het met het stoppen van elkaar aan te vallen. We noemen dat de-escalatie."

Als een discussie vastloopt, begint het met het stoppen van elkaar aan te vallen.

Het erkennen van een verschil is een goed begin volgens Rika. "Je komt maar tot verbinding - niet door de andere af te wijzen - maar door bereidheid te tonen. Door je hand uit te steken. Dat is ook net die symbolische waarde van kerst.”

Het accepteren van andere standpunten 

"Waarom willen we altijd per se ons gelijk halen?", vraagt Rika. "Waarom kunnen we niet accepteren dat er een andere groep is? Het is heel typisch dat, als we angstig zijn, we een externe oorzaak zoeken. Dan is het heel makkelijk om de oorzaak bij een ander te leggen. De oorzaak is niet de andere, de oorzaak is het virus. De vijand is het virus, de vijand is niet de andere. Als we daar zitten, dan denk ik dat we weer een stuk tot verbinding kunnen komen", besluit Rika. 

Beluister het gesprek met Rika Ponnet in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet