Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

Vraag het aan Rika: "Mijn partner is nooit echt verliefd geweest op mij”

vr 26 nov. - 10:17

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn partner is nooit echt verliefd geweest op mij”.
Rika Ponnet

Zit je met een relationeel dilemma? Leg de kwestie dan voor aan Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Elke donderdag beantwoordt zij één luisteraarsvraag in ‘Nieuwe Feiten’. (Laat je vraag achter via dit formulier)

De luisteraarsvraag komt deze week van Klaartje. Zij schrijft: “Mijn partner en ik zijn intussen anderhalf jaar samen. Onlangs bekende hij dat hij nooit verliefd is geweest op mij, maar dat hij wel ongelooflijk veel is gaan houden van me. Dat sloeg in als bom. Hij zei ook dat hij nog nooit zo’n liefde heeft ervaren en nog nooit zo’n diepe connectie heeft gehad met iemand. Hoe ga ik hiermee om?”

Hoe ga ik hiermee om?

“De zin ‘dat sloeg in als een bom’ is een erg betekenisvolle zin”, begint Rika. “In mijn ogen is het een erg mooi verhaal en toch maakt Klaartje zich zorgen. We gaan er altijd van uit dat er maar één scenario in de liefde is. Het ideale: het 'man ontmoet vrouw, bliksem-donderslag, klikt meteen, voorbestemd voor elkaar, totale overgave vol emoties-scenario'. Als dat scenario niet  gebeurt, geloven we al snel dat de relatie niet betekenisvol is of het een echte liefdesrelatie kan worden, maar niets is minder waar.”

“De tweede helft van het verhaal, is dan weer een scenario dat ik vaak in de praktijk zie. Het merendeel van relaties komt niet tot stand van pats-boem en het is gebeurd. 60% van de relaties ontstaat uit vriendschap. Soms ontstaat na die vriendschap nog liefde, maar soms ontstaat er meteen een diepe connectie en is er geen gevoel van verliefdheid. Vooral het karakter van je partner zal het scenario bepalen. Impulsieve types die zich snel kunnen openstellen, zullen eerder in een verliefdheidsscenario belanden, terwijl minder emotionele types die snel rationaliseren vertrouwen en vriendschap belangrijker achten en eerder in het scenario van Klaartje zullen belanden”, vertelt Rika.

Welk scenario is het best?

Is er dan een scenario dat beter is dan het andere? “Het doet er niet toe uit welk scenario je relatie ontstaat. Elk scenario heeft kansen en beperkingen. Het scenario heeft weinig impact op het verder verloop van de relatie”, aldus Rika.

“Wellicht voelt Klaartje zich wat kwetsbaar door de openbaring van haar vriend. De onzekerheid dat zij haar vriend misschien liever ziet dan zij hem, kan zorgen voor onevenwicht en kwetsbaarheid. Maar dat is niet noodzakelijk een probleem. De rest van het verhaal lijkt me uitermate positief en mooi. De man heeft zich nog nooit zo verbonden gevoeld met iemand. Dat toont alleen maar aan dat het goed is om soms eens los te komen van dat ‘Hollywood-scenario’ en je open te stellen voor de vele manieren dat liefde op ons pad kan komen”, besluit Rika.

Beluister het gesprek met Rika Ponnet in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet