Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Vragen bij de renteverhoging

do 7 apr. - 18:28

Vragen bij de renteverhoging

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de basisrente verhoogt van 1 naar 1,25 %. Het was van juli 2008 geleden dat dit nog gebeurde,  omwille van de economische crisis werd de rente sinds mei 2009 op het historisch lage tarief van 1 % gehouden.


De ECB probeert met deze maatregel de inflatie tegen te gaan, die al enkele maanden boven het Europese streefcijfer van 2 % ligt. U kent de oorzaken van de stijgende inflatie: onrust en slechte oogsten en de daarmee gepaard gaande stijging van olie- en voedselprijzen. ECB-president Jean-Claude Trichet (foto) zei op een persconferentie dat de rente de komende maanden mogelijk nog verder verhoogd wordt.

Bon, de beloofde vragen.

- Zal die renteverhoging niet catastrofaal uitpakken voor de economisch zwakke broertjes Griekenland, Ierland en Portugal? Hun economie gaat al gebukt onder de zware bezuinigingsmaatregelen die Europa oplegde. De renteverhoging zal de euro doen stijgen, terwijl die probleemlanden hun economie moeten hervormen en de export terug op gang krijgen.

- De Amerikaanse tegenhanger van de ECB, het Federal Reserve System (Fed) lijkt niet van zinnens om de basisrente op korte termijn te verhogen. Die bedraagt al een tijd 0,25%. Nochthans is de economie van de VS niet crisisproof. Waarom maakt de Fed zich dan schijnbaar geen zorgen om de inflatie?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet