Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Vragen en antwoorden over de pil

wo 7 mrt. - 10:17

Word je dik van de pil? Heeft de pil invloed op je libido? Wat is het verband met borstkanker? Over de pil doen veel verhalen, maar ook misverstanden, de ronde. Gynaecoloog Hendrik Cammu beantwoordde vragen van de Hautekiet-luisteraars.
"Dat de pil een invloed heeft op het libido klopt" zegt Hendrik Cammu in 'Hautekiet'

Word je dik van de pil?

“Ja, dit geldt voor sommige mensen” zegt Hendrik Cammu.  “Ongeveer 1 op de 10 mensen zal je vertellen dat ze 1 tot 3 à 4 kilo bijgekomen zijn sinds ze de pil nemen.” Dat heeft te maken met het hormoon progesteron dat de eetlust aanscherpt.

Is er een link met borstkanker?

Als ongeveer 7.000 vrouwen de pil nemen, gedurende minstens 5 jaar, dan zal daar één extra geval van borstkanker optreden. Je kan daar niet buiten, want geen 7.000, maar ongeveer 140 miljoen vrouwen nemen de pil.  “Je gaat hoe dan ook een aantal extra gevallen hebben van borstkanker, absoluut zeker”, zegt Cammu.

Het verhaal heeft ook een keerzijde: omdat je met de pil de eierstokken stillegt, ga je de kans op eierstokkanker halveren, en dit is op vlak van sterfte een veel "belangrijkere" kanker. Men vindt zelfs een verlaagde kans op darmkanker.

“Er zijn zelfs mensen die zeggen: als je de pil neemt, daalt je globale kans op kanker” zegt Cammu. Maar zover wil hij zelf niet gaan.

Krijg je migraine van de pil?

“Het is typisch dat dames migraine krijgen in hun pilvrije week”, zegt Cammu. “Het is een gekend fenomeen, dat moeilijk op te lossen is. Een alternatief is overgaan naar een andere vorm van anticonceptie zoals een (hormoon)spiraal.”

Is de pil geschikt voor mijn 15-jarige dochter?

“Je hoort zoveel verhalen over de nevenwerkingen van de pil. Welk voorbehoedsmiddel geef je best aan je 15-jarige dochter?” mailde een moeder naar Hautekiet. “Dat hangt van het meisje af” reageert Cammu.  “Een van de grote problemen van de pil is dat je ze moet innemen. En dat is een probleem. Gemiddeld wordt dit een keer per maand vergeten, per vrouw.” 

De arts moet dus afwegen of de pil bij het meisje in kwestie past. Heeft het meisje een lief dat ze maar 2 keer per maand ziet? Dan kan je je ook afvragen of ze daarvoor telkens een maand de pil moet slikken. Een condoom in combinatie met spermicide-pasta zou een alternatief kunnen zijn.

Heeft dat meisje een stevige relatie? Dan kan een lichte pil een voorkeur hebben. De arts moet zich dus inmengen in de emotionele huishouding van het meisje, maar dat is ook zijn of haar taak.

Krijg je nu wel of niet acné van de pil?

“De oude pillen, die overigens op vlak van nevenwerkingen nog altijd de beste zijn, bevatten een licht androgeen” zegt Cammu. “Als je gevoelig bent voor androgenen neemt de kans op acné toe.”

Maar in de loop der jaren werd een anti-androgeen toegevoegd aan de pil, bijvoorbeeld bij de Diane of de Yasmine-pil.  Deze geeft men aan meisjes die last hebben van acné.

Hoe zit het met tromboses?

Een pil is licht trombogeen en kan dus tromboses in de hand werken. Mensen met bloedstollingsafwijkingen, geef je natuurlijk geen pil. Maar vaak weten vrouwen dat ze zo’n afwijking hebben.

Heeft de pil invloed op je libido?

"Dat de pil een invloed heeft op het libido klopt" zegt Hendrik Cammu "Ik vind het heel raar dat niet meer vrouwen erover klagen, het gaat om ongeveer 10 procent."

“Uit louter biologisch oogpunt is het heel logisch dat je halverwege je cyclus, op het moment van de eisprong, een verhoogde stoot van libido krijgt, omwille van de voortplanting. Als je de pil neemt, heb je geen eisprong meer, en is iedere dag zoals de dag voordien of nadien. En als je gevoelig bent aan hormonen, kan het zijn dat je libido daalt.”

Moeten we dan de pil maar gewoon buitengooien? “Dat is veel te kort door de bocht. De overgrote meerderheid heeft er geen last van. En ongewenste zwangerschappen: dat is pas stresserend" besluit Cammu.

Welk voorbehoedsmiddel past het best bij jou? Doe ook eens de test op sensoa.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet