Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

"Vroeger konden kinderen spelen in een radius van 9 km, nu is dat nog 200 m"

do 23 nov. - 2:13

Tegenwoordig mogen kinderen in geen enkel bos nog ravotten! Of, dat zou je toch denken als je Minister Joke Schauvliege hoort zeggen 'dat we de bossen weer moeten openstellen voor het publiek'. Annemie Peeters legde het voor aan Lambert Schoenmaekers van Natuurpunt Vlaanderen.
Bossen

Luister naar Lambert Schoenmaekers:

Vroeger kon je nog in elk bos ravotten, zonder dat je daarvoor toestemming moest vragen aan Natuurpunt of de lokale politie. Hoe komt dat eigenlijk? 

"Eigenlijk ben ik volledig voor de openstelling van bossen.", zegt Lambert Schoenmaekers van Natuurpunt. "Maar dan moet je wel in elk bos de kwetsbare zones gaan aanduiden. En hoe ga je dat bepalen? Dan krijg je binnenkort een bos van borden." Maar, zo zegt hij, "Het is nu eenmaal zo dat sommige bossen beschermd dienen te worden. Vroeger kon je ook niet in alle bossen lopen."

Lambert Schoenmaekers vertelt over het bos van Alden-Biesen, waar hij lang geleden ging spelen met zijn maatjes: "Daar woonde de 'zot van Alden-Biesen'. Die schoot op ons als we daar gingen spelen!"

Speelradius van 20 meter

Zelf ravotte Schoenmaekers ook in de bossen van Limburg: "Ik ben geen groene jongen geworden door achter de boeken te zitten. Ik had een dorp van 500 hectare om in te dollen met vriendjes. Kinderen hebben inderdaad bos nodig om te spelen. In 1970 hadden kinderen een actieradius van 9 kilometer om te spelen. Nu is dat nog 20 of 100 meter."

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet