Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

"Vroeger zapte ik weg, maar in Somalië werd ik geconfronteerd met vrouwenbesnijdenis"

ma 25 jan. - 10:48

Vrouwen zitten overal in het nieuws, maar vaak niet in de beste posities. Vrouwen worden aangerand in Keulen, geraken nog steeds niet aan de hoogste posities in de macht en er is nog steeds geen gendergelijkheid. Maar wat Margriet Hermans in Somalië zag slaat alles.
"Vroeger zapte ik weg, maar in Somalië werd ik geconfronteerd met vrouwenbesnijdenis"

Onze nieuwsgast vandaag is Margriet Hermans. Toen ze onlangs in De Slimste Mens ter Wereld op Vier zei dat ze opnieuw televisie wilde maken voegde ze de daad bij het woord! Binnenkort is ze te zien in Terug naar eigen land, het nieuwe programma van Martin Heylen op Vier. Meer daarover vertelt ze in het introductiegesprek.

Samen met politicus Jean-Marie Dedecker en danser/auteur Ish Aït Hamou trekt ze van Mogadishu in Somalië naar Istanbul in Turkije. Martin Heylen wil zien hoe die reis hoe hun beeld op de vluchtelingencrisis verandert. Ze zag er dat de positie van vrouwen nog steeds onmenselijk is.

Ik heb 100 keer het nummer van John Lennon in mijn hoofd gehad: 'Woman is the nigger of the world'. Want zo is het wel.

In Somalië werd Margriet voor het eerst geconfronteerd met vrouwenbesnijdenissen. In zo goed als de hele wereld is dat verboden, ook in Somalië, maar toch is het er nog schering en inslag. Vrouwen zouden minder waard zijn voor een man als ze niet besneden zijn. Ze zag geen vrouwenbesnijdenis gebeuren, maar ze zag wel hoe dokters het geboortekanaal van een vrouw trachtten te herstellen.

Margriet was in shock over hoe vrouwen in Somalië behandeld worden, maar ze denkt niet dat ze hier een beter leven zouden hebben. Somalische vrouwen die hier wonen sturen nog steeds hun dochters naar hun thuisland voor een besnijdenis. Ze stelt zich de vraag of de vrouwen hier wel gelukkig zouden zijn. De cultuurschok zou té groot zijn, ze zouden het huis niet uitkomen en geen leven kunnen opbouwen.

Net zoals Zuhal Demir zegt Margriet na de reis dat de vluchtelingenstroom het best gestopt moet worden in plaats van dat we iedereen toelaten. Het is niet eenvoudig, maar het probleem moet aan de bron aangepakt worden, meer in het belang van de vluchtelingen zelf dan in ons eigen belang.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet