Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"Vrouwen in topfuncties? Daar zijn quota voor nodig!"

wo 7 nov. - 7:49

De invulling van het directiecomité van de Nationale Bank leidt tot heisa. Met als grote vraag: hoe komt het toch dat vrouwen zo weinig te zien zijn in topfuncties. Moet daar iets aan gedaan worden door het invoeren van quota voor vrouwen?
Quota voor vrouwen in topfuncties zijn nodig.

Politicus Steven Van Ackere (CD&V) zou zijn partijgenote Marcia De Wachter vervangen als directielid van de Nationale Bank. Maar op die manier zou geen enkele vrouw meer zetelen in de directie en dat zorgt voor ophef. Te weinig vrouwen zetelen in topfuncties, wordt er gezegd. Maar is quota invoeren voor vrouwen een oplossing?

Magda De Meyer van de Vrouwenraad vindt alvast dat er quota moeten komen, "want vanzelf gaat de beweging te traag". Maar veel luisteraars gaan daar niet mee akkoord, zo blijkt uit de Twitter- en Facebookpoll die gelanceerd werd. Meer dan de helft van de mensen denkt daar dat vrouwen zelf hun weg wel zullen vinden naar topfuncties. "Je wilt toch niet aangenomen worden om aan de quota te voldoen?" is een veel gehoorde reactie, net zoals "Je zal nooit zeker weten of je bent aangenomen voor je kwaliteiten of voor de quota, dat knaagt toch?".

Maar Magda zegt dat er vaak te weinig moeite wordt gedaan om een vrouw te vinden voor een hoge functie: "Ze zijn er zeker, die topvrouwen. Zoek ze!" is haar advies.

"Veel vrouwen zijn niet ambitieus"

N-VA politica Valerie Van Peel is een absolute tegenstander van quota. "Ik ben ooit aangenomen in de Raad van Bestuur van de VRT, maar tot op vandaag ben ik niet zeker of ik die functie gekregen heb om aan de quota te voldoen of voor mijn kwaliteiten. Dat knaagt." Ze voegt er nog aan toe dat we vrouwen ook niet moeten dwingen op topfuncties op te nemen: "Niet alle vrouwen hebben de ambitie om een topfunctie uit te oefenen, we moeten die toch ook niet dwingen in zo'n rol door quota in te voeren?" Magda De Meyer was het ronduit oneens met deze stelling.

Quota voor kleurtjes?

Moeten er dan ook quota komen voor andere groepen in onze bevolking, zoals mensen met een migratie-achtergrond? Politicologe met expertise in politieke vertegenwoordiging van vrouwen en Diversiteit en gelijke kansen Karen Celis vindt quota geen slecht idee, maar benadrukt dat het iets tijdelijk zou moeten zijn: "Zowel vrouwenquota als migratiequota gaan over het doorbreken van een mechanisme, het aanpakken van structuren. Het uitgangspunt is om mensen inclusief te maken en om te focussen op de achtergestelde groep. Normaal gezien ligt de verantwoordelijkheid in de eerste plaats bij de vrouw/migrant zelf, maar quota leggen de verantwoordelijkheid bij de organisatie en dat is geen slecht mechanisme."

Schrijfster en holebi Gaea Schoeters werd ooit aangenomen omwille van haar geaardheid, maar vindt niet dat je voor elke minderheidsgroep quota moet opleggen: "Je moet gewoon zorgen dat je bedrijf een afspiegeling is van de maatschappij."

Bram Sebrechts van het Gelijkekansencentrum Unia vulde na de uitzending nog aan dat er in België al jaren afdwingbare quota bestaan voor topambtenaren op vlak van taal. "Er wordt bijgehouden hoeveel Franstaligen en Nederlandstaligen er zijn en dat wordt nauwkeurig nageleefd. Geen haan die kraait naar het feit dat die quota competenties in de weg zouden staan." Ook voor personen met  een handicap bestaat er binnen de federale overheid een quotum van 3%. In het voorjaar 2018 bereikten we in ons land daarbovenop een politiek akkoord over het KB positieve actie. "Werkgevers kunnen door dat KB zich heel gericht focussen op groepen waarvan bewezen is dat zij moeilijk aan de bak geraken." 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet