Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

VUB redt Belgische friet

ma 19 jun. - 1:57

Er bestaat een manier om frieten op zijn Belgisch te blijven bakken. Het is een kwestie van ‘onschadelijke aardappelen’ te gebruiken. En die kun je op voorhand selecteren met een lichtscanner. Dat zegt Lien Smeesters, onderzoekster bij het Fotonica-labo van de VUB.
"Gewoon de juiste aardappelen gebruiken en je kan op 180° blijven afbakken."

Onze friet verdwijnt! Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts kroop dit weekend in de pen. Door nieuwe Europese gezondheidsrichtlijnen zouden frieten niet meer ‘op zijn Belgisch’ gebakken mogen worden omdat daardoor kankerverwekkende stoffen vrijkomen.

Met de richtlijn wil de Europese Commissie een aantal kankerverwekkende stoffen uit ons voedsel halen. Een ervan is acrylamide. Net die komt vrij door bijvoorbeeld aardappelen op hoge temperatuur te bakken. En dat is wat in de Belgische frietkramen gebeurt. De rauwe aardappel voorbakken op 150 à 160° en afbakken op 180°.

Je zou de aardappelen ook kunnen voorkoken of blancheren. Dat is wat in veel andere landen gebeurt. Maar dan gaat de typische Belgische frietsmaak verloren. En dat zorgt nu voor veel protest in ons land en bij de Toerismeminister.

Maar is er een alternatief, zo zegt Lien Smeesters, onderzoekster aan de VUB. Het is een kwestie van met de juiste aardappelen te werken. Want niet elke aardappel bevat acrylamide. Het hangt onder meer af van hoe diep die in de grond zat, enzovoort. Zaak is dus om een techniek te vinden waarmee je op gebruiksvriendelijke manier aardappelen kan sorteren in geschikt of ongeschikt als frietaardappel.

En ideaal daarvoor is een nieuwe optische detectietechniek, ontwikkeld bij de afdeling fotonica aan de ingenieursfaculteit van de VUB.  "Via een laserscanner kan je hiermee grote hoeveelheden doorlichten zonder schade aan het product", zegt post doc onderzoekster Lien Smeesters. "En de 'niet-friet' aardappelen kan je daarna ook nog voor andere bereidingen gebruiken, die minder hoge temperaturen vereisen, zoals puree. Het is nu kwestie van de techniek in sorteermachines te integreren en die op industriële schaal toe te passen."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet