Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Vzw Solentra biedt psychologische hulp aan Oekraïense vluchtelingen én gastgezinnen: "Vraag niet naar hun verhaal"

di 12 apr. - 11:26

Vluchtelingen uit Oekraïne die aankomen in ons land hebben vaak vreselijke dingen gezien en meegemaakt. Velen van hen gaan daarom op zoek naar psychologische hulp en daarvoor kunnen ze onder meer terecht bij de vzw Solentra. Die biedt zowel ondersteuning aan de vluchtelingen zelf als aan de gastgezinnen bij wie zij verblijven. Directeur Geertrui Serneels raadt gastgezinnen aan om vluchtelingen zeker niet naar hun verhaal te vragen: "Dat is veel te vroeg", vertelde ze in "De ochtend"
Spelende kinderen

De afgelopen weken hoorden, zagen en lazen we vele schrijnende verhalen over de oorlog in Oekraïne. Onder meer de beelden van de gruwel in Boetsja gingen de wereld rond. Miljoenen Oekraïeners zijn ondertussen gevlucht naar Europa, onder meer naar ons land. Maar wie hier aankomt, draagt vaak een groot trauma met zich mee. Bij vzw Solentra kunnen vluchtelingen terecht voor psychologische ondersteuning.

En daar is veel vraag naar, zegt directeur Geertrui Serneels in "De ochtend". "Zowel vanuit de Oekraïeners zelf als vanuit de gastgezinnen die hen opvangen. Blijkbaar is de roep naar een psycholoog zeer sterk. Maar tegelijk weten wij uit ervaring dat traumaverwerking op dit moment nog niet op de voorgrond staat."

Goede raad voor gastgezinnen

"Het is veel te vroeg om aan trauma's te werken", legt Serneels uit. "Bij zo'n erge blootstelling aan traumatische gebeurtenissen is er een soort van psychische shock ter beveiliging. Mensen gaan ver weg proberen te blijven van die traumatische herinneringen. Het gaat eerst en vooral om zich veilig voelen en daarbij hoort ook psychische veiligheid."

Vzw Solentra begeleidt ook gastgezinnen waarbij Oekraïense vluchtelingen verblijven. Serneels vertelt dat het voor hen belangrijk is om een aantal zaken voor ogen te houden: "Ga zeker niet naar het verhaal van die mensen vragen, dat is veel te vroeg. Probeer te kijken wat je kan doen mét hen om opnieuw een normaal leven op te bouwen, maar doe het ook niet alleen. Er zijn scholen, er zijn buitenschoolse activiteiten..."

Bovendien is het belangrijk om de juiste verhouding te vinden met de vluchtelingen zelf, zeker als er ook kinderen betrokken zijn, aldus Serneels: "Neem het ook niet over van de ouders. Het is een beetje als een tango en je merkt dat beide partijen af en toe op elkaars tenen trappen. Maar luister naar de noden van de vluchtelingen. Dat is niet meteen psychologische hulp, maar vaak gaat het om heel concrete, basisbehoeftes. Daarin spelen de gastgezinnen een belangrijke rol."

Opnieuw routine inbouwen

Eigenlijk is het vooral belangrijk om vluchtelingen te helpen weer min of meer een normaal leven op te bouwen. "Het gaat eigenlijk over terug controle kunnen nemen over je leven", aldus Serneels. "Mensen proberen te overleven en om structuur te krijgen in hun leven." Bovendien is het voor vluchtelingen uit Oekraïne vaak belangrijk om van hieruit nog iets te kunnen doen voor hun land en de mensen die er zijn achtergebleven: "We zoeken samen met hen naar manieren om te bekijken wat ze wel nog kunnen betekenen."

Vzw Solentra heeft op dit moment een "stressreductietelefoon" opgezet. Oekraïense vluchtelingen kunnen naar die telefoon bellen om in hun eigen taal psychologische ondersteuning te krijgen. "We bieden bepaalde oefeningen om de stress te reduceren en we bekijken met hen hoe ze opnieuw routine kunnen inpassen. Maar we krijgen ook vragen rond: wat betekent het om te gast te zijn? Wat zijn jullie gewoontes? Hoe moet ik mij aanpassen?"

Luister naar Geertrui Serneels van vzw Solentra in "De ochtend"

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet