Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Bonus

'Waar het donker was, zag hij het licht'

za 18 mrt. - 10:36

In de maanden na de aanslagen zag het project 'Cirkels - We have the choice' het licht, om mensen te helpen die gebeurtenissen te verwerken. Het is een initiatief van Kristin Verellen die haar man Johan Van Steen verloor in de aanslagen van Maalbeek. Hij was een beginnend fotograaf, toen zijn droom om naar buiten te komen met zijn fotografie bruusk werd afgebroken door de aanslagen. Vanaf vandaag loopt er in Bozar de expo Light and Shadow en Cirkels -We have the choice.
I have the choice

"Dit is voor ons een enorme kans om postuum Johans werk te kunnen tentoonstellen en te tonen aan een groot publiek hier in Bozar" zegt Stien Michiels van Cirkels - We have the choice. 

 "Kristin Verellen is door zijn computer gegaan en heeft ongelooflijke parels gevonden. Het thema is licht en schaduw, Johan is iemand die licht en schaduw in zijn leven ook omarmde als persoon en dat zie je ook terug in zijn foto's."

Waar het donker was, zag hij het licht

In dezelfde geest zag ‘Cirkels - we hebben de keuze’ het licht:  een initiatief van zijn levenspartner Kristin Verellen en een kring van vrienden, en een uitnodiging tot ontmoeting van mens tot mens als antwoord op verharding, blind geweld en trauma. Iedereen die geraakt is door of getuige is van wat extremisme en terreur met ons kan doen als mens en als samenleving is welkom.

In de expo bevindt zich ook een Luistermuur waar je getuigenissen kan achterlaten en een Luisterkamer. Een maand lang kunnen mensen iedere dinsdag tot zondag hier terecht bij vrijwillige therapeuten. Zij zijn gewoon aanwezig om te luisteren, legt Stien Michiels uit. "Het zijn geen therapiesessies, maar luistersessies. Het is echt luisteren naar de verhalen die nog leven en iedereen is welkom."

We kunnen echt spreken van een collectief trauma voor België

Daarnaast is er ook het project I have the choice, een samenwerking met de organisatie What we share. "We proberen mensen in verbinding te brengen, zegt Jeroen Janss. "Dat kan via dialoog maar ook via video. Mensen vertellen hun verhaal en ook waar ze nu voor staan en waar ze nu voor kiezen."

Wie wil kan een video opnemen ter plekke of van thuis uit via www.ihavethechoice.com

Meer info over het programma in Bozar op www.wehavethechoice.com/bozar

Info over de cirkels via www.wehavethechoice.com

 

 

 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet