Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Waar komt 'de knoeselkloof' vandaan?

wo 21 nov. - 5:59

Ook al gehoord van de knoeselkloof? Blijkbaar kennen alleen mensen die ouder zijn dan 40 de betekenis van het woord ‘knoesel’. Of die indruk kregen we toch na een Facebook-poll. ‘Nieuwe Feiten’ ging er dieper op in met professor Freek Van de Velde.
Freek Van de Velde

Knoeselonderzoek

Waarom kent een vijftiger het woord knoesels wel nog, en een twintiger niet? Het is geen exacte wetenschap. Er is immers nooit een ‘knoeselonderzoek’ gebeurd, reageert professor Freek Van de Velde (KU Leuven). “Er zijn geen enquêtes die zeggen waar de leeftijdsgrens met dat soort woorden precies ligt."

Wel zijn er allerlei woorden die in onbruik geraken, en daar is niets vreemds mee, zegt hij. “We moeten een onderscheid maken tussen woorden die uitsterven omdat het concept waar naar verwezen wordt uitsterft: denk bijvoorbeeld aan maliënkolder of wambuis. Maar er zijn ook woorden die uit onze taal verdwijnen zonder dat de realiteit verandert, zoals knoesels bijvoorbeeld.”

Daarnaast heb je ook bepaalde dialectwoorden die verdwijnen omdat er nu eenmaal minder dialect gesproken wordt. 'Knoesels' is zo'n dialectwoord. Je hoort het woord ook vooral in het Zuiden van het Nederlandstalig taalgebied. Nederlanders kennen het amper. 

“Woorden verdwijnen sowieso”

“Woorden die we heel frequent gebruiken, blijven langer bij ons. Woorden die heel weinig gebruikt worden, hebben een grotere kans om verloren te gaan.”

Woorden verdwijnen sowieso, daar is geen houden aan, zegt Van de Velde. Dat hoeven we ook niet te betreuren. Er komen ook weer nieuwe woorden bij.

Maar wat zijn knoesels nu? Geen vingerkootjes, of stekelbessen. Maar wel het uitsteeksel van de enkel: een soort ‘knoest’ van je been.

Meer weten? Beluister het volledige gesprek met Freek Van de Velde:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet