Nieuwe Feiten
Waar komt 'de knoeselkloof' vandaan?
wo 21 nov. - 5:59
Knoeselonderzoek
Waarom kent een vijftiger het woord knoesels wel nog, en een twintiger niet? Het is geen exacte wetenschap. Er is immers nooit een ‘knoeselonderzoek’ gebeurd, reageert professor Freek Van de Velde (KU Leuven). “Er zijn geen enquêtes die zeggen waar de leeftijdsgrens met dat soort woorden precies ligt."
Wel zijn er allerlei woorden die in onbruik geraken, en daar is niets vreemds mee, zegt hij. “We moeten een onderscheid maken tussen woorden die uitsterven omdat het concept waar naar verwezen wordt uitsterft: denk bijvoorbeeld aan maliënkolder of wambuis. Maar er zijn ook woorden die uit onze taal verdwijnen zonder dat de realiteit verandert, zoals knoesels bijvoorbeeld.”
Daarnaast heb je ook bepaalde dialectwoorden die verdwijnen omdat er nu eenmaal minder dialect gesproken wordt. 'Knoesels' is zo'n dialectwoord. Je hoort het woord ook vooral in het Zuiden van het Nederlandstalig taalgebied. Nederlanders kennen het amper.
“Woorden verdwijnen sowieso”
“Woorden die we heel frequent gebruiken, blijven langer bij ons. Woorden die heel weinig gebruikt worden, hebben een grotere kans om verloren te gaan.”
Woorden verdwijnen sowieso, daar is geen houden aan, zegt Van de Velde. Dat hoeven we ook niet te betreuren. Er komen ook weer nieuwe woorden bij.
Maar wat zijn knoesels nu? Geen vingerkootjes, of stekelbessen. Maar wel het uitsteeksel van de enkel: een soort ‘knoest’ van je been.