
Nieuwe Feiten
Waarom Disneyprinsessen gevaarlijk zijn
ma 8 apr. - 1:33

Disney is gevaarlijk en zadelt ons op met verkeerde en zelfs schadelijke denkbeelden. Dat blijkt uit onderzoek van Victoria Cann, menswetenschapper aan de Universiteit van East Anglia in Groot-Britannië.
Alle Disneyprinsessen, tot ongeveer 2017, geven ons (en zeker jonge kinderen) bepaalde denkbeelden die niet echt van deze tijd zijn, vindt Cann.
Bewijsstuk 1: Sneeuwwitje
Sneeuwwitje, de allereerste Disney-langspeelfilm, zet meteen de toon. Een meisje dat niet veel beters te doen heeft dan te wachten op haar prins, omringd door zeven dwergen die wel lief zijn, maar niet aantrekkelijk genoeg. Uiteindelijk komt haar prins wel voorbij, maar kust hij haar zonder toestemming, want Sneeuwwitje ligt intussen in coma omdat ze van een giftige appel heeft gegeten. Het feit dat de ongevraagde kus van een volslagen onbekende knapperd haar tot leven wekt, vindt Victoria Cann erg verontrustend. Alsof het OK is om iemand ongevraagd te kussen.
(lees verder onder de video)
Bewijsstuk 2: De Kleine Zeemeermin
“Ik geef alles weg om bij jou te zijn. Ik wil alles doen om bij jou te blijven. Ik leef alleen nog voor jou. Neem mij toch mee” zingt Ariel, beter bekend als De Kleine Zeemeermin.
Toen kon ze nog zingen. Want even later geeft Ariel letterlijk alles op om bij Erik te zijn: namelijk haar mooie stem. De Kleine Zeemeermin zou volgens het onderzoek jonge meisjes het idee geven dat je mond houden vaak nog het beste is om de partner van je dromen te krijgen. En dat het OK is om jezelf helemaal ten dienste van je grote liefde te stellen en alles te laten vallen en je eigenheid op te geven voor je geliefde.
En zeg nu zelf: “neem mij mee” Waarom kunnen die prinsessen nooit in hun eigen woonplaats blijven wonen?
(lees verder onder de video)
Bewijsstuk 3: Belle en Het Beest
“Kijk hem daar nou. Wat doet hij lief. Toch was hij grof en onbeleefd en agressief. Heeft hij dan toch gevoel misschien? Waarom heb ik nog nooit zoiets bij hem gezien?” zingt Belle in onderstaande video.
OK, hij slaat alles kort en klein, maar kijk eens - hij is zo lief met vogeltjes - stiekem is ie een goedzak. Belle heeft last van het Stockholmsyndroom, vinden de onderzoekers. Bovendien zou de film “de indruk geven dat je als vrouw je gewelddadige partner kan veranderen, als je maar lang genoeg volhoudt”.
(lees verder onder de video)
Toch nog een lichtpuntje: Disney gaat de goede kant op. In ‘Frozen’ spelen twee sterke vrouwen de hoofdrol. Je weet dus welke film je je kinderen deze paasvakantie moet voorschotelen. (Nog maar eens)