Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Waarom het niet veilig is indien vlees van rijpaarden in de voedselketen zou terechtkomen

wo 1 jun. - 9:22

Het vlees van rijpaarden in Arendonk is mogelijk op illegale wijze in de voedselketen terechtgekomen, meldt het parket van Antwerpen dat de zaak onderzoekt. Hoe is dat mogelijk? En vooral: hoe gevaarlijk zou dat zijn voor de volksgezondheid? Sanne Van Beirendonck reageert in 'De Wereld Vandaag'. Ze is docent aan de KU Leuven en gespecialiseerd in dierenwelzijn.
© Guillaume De Germain (Unsplash)

Wat is er gebeurd?

Het gerecht is vanochtend, samen met verschillende inspectiediensten, binnengevallen bij verschillende paardenhouders in de provincies Antwerpen en Namen. Zo waren er huiszoekingen in een paardenstal in Arendonk, maar ook in Berlaar en Duffel. Daarbij werden zes personen gearresteerd.

Het gerecht doet namelijk al een poos onderzoek naar gesjoemel met de elektronische chips van paarden, waarop allerlei identiteitsgegevens van de dieren staan. De speurders vermoeden dat er met de chips geknoeid wordt om de paarden een andere bestemming te geven, bijvoorbeeld om van rijpaarden slachtpaarden te maken.

Paarden voor hun vlees verkopen brengt meer geld op dan rijpaarden zomaar te laten sterven. Want het kost net geld om een dood paard te laten bergen door een erkend bedrijf. “Als je een paard verkoopt als slachtpaard of hobbypaard kan het nog ettelijke duizenden euro’s opleveren”, zegt Kristo Aerts van het Parket Antwerpen aan VRT NWS.

Mag je alle paarden slachten voor het vlees?

Het antwoord op deze vraag is even kort als eenvoudig: nee. Paarden worden namelijk ingedeeld in twee categorieën: landbouwdieren en gezelschapsdieren.

De eerste categorie wordt officieel “behouden voor de voedselketen”, waardoor hun vlees na hun dood verwerkt mag worden in voedingsproducten. De tweede categorie, van gezelschapsdieren wordt uitgesloten voor de voedselketen.

Daarnaast kunnen paarden ook uitgesloten worden voor de voedselketen omwille van geneeskundige behandelingen, legt Sanne Van Beirendonck uit. Zij is docent aan de KU Leuven en gespecialiseerd in dierenwelzijn.

Als dieren medicijnen krijgen, kan het namelijk zijn dat daarna bepaalde wachttijden moeten gerespecteerd worden alvorens het dier naar het slachthuis mag worden gebracht. Dat is om zeker te zijn dat die geneesmiddelen volledig afgebroken zijn in het lichaam.

Hoe kan het paardenvlees verkeerdelijk in de voedselketen terechtkomen?

Of een paard na de dood al dan niet in de voedselketen terecht mag komen staat op de chip, zeg maar het digitale paspoort, van een paard. Net als bij honden moet elk paard in België namelijk zo’n chip hebben.

Op die chip staat de naam van de eigenaar, de leeftijd van het dier, de herkomst en dergelijke meer. Dat is belangrijk om twee redenen, zegt Sanne Van Beirendonck: om gericht te kunnen ingrijpen als er besmettelijke ziektes rondgaan bij dieren, maar dus ook omwille van de voedselveiligheid.

In de zaak die nu onderzocht wordt, wordt vermoed dat er geknoeid is met de gegevens op de chips, zodat het vlees van paarden dat niet bestemd was voor de voedselketen toch behouden werd voor de voedselketen.

Is dit een gevaar voor de volksgezondheid?

Of deze praktijken een gevaar betekenen voor de volksgezondheid moet nog blijken uit het onderzoek. “Daarom hebben we het federaal voedselagentschap (FAVV) snel betrokken bij dit onderzoek”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Zo kunnen zij mee volgen wat er gebeurd is met de paarden en kunnen zij dit eventueel mee reconstrueren.”

Het hoeft ook niet per se gevaarlijk te zijn, zegt Sanne Van Beirendonck. Het grote probleem is dat we door dergelijk gesjoemel niet weten wat er met het vlees gebeurd is, voor het eventueel in de voedselketen is terechtgekomen.

“We weten bijvoorbeeld niet welke geneeskundige behandelingen en/of medicijnen die paarden gekregen hebben”, legt Van Beirendonck uit. “Als je niet weet om welk dier het gaat, weet je ook niet welke geneesmiddelen het eventueel gekregen heeft en of de nodige wachttijden voor medicijnen gerespecteerd zijn."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet