Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

Waarom hoogbegaafden zich vaak niet goed voelen op het werk

ma 29 jun. - 1:17

Slechts 1 op de 5 hoogbegaafden voelt zich goed op het werk. 72% van de hoogbegaafden weigert zelfs een promotie omdat ze denken dat ze het niet kunnen. Kathleen Venderickx verklaart hoe dat komt in #weetikveel.
© Radio 1

Kathleen Venderickx is hoofd van Exentra vzw, het expertisecentrum hoogbegaafdheid in Antwerpen. Zelf is ze ook hoogbegaafd, en ondervond ze daar weinig problemen mee. Maar voor sommigen is het anders. Zo voelt slechts 1 op de 5 hoogbegaafden zich goed op het werk. “Ze kunnen hun talent niet naar boven laten komen” verklaart ze. En dit zorgt voor frustraties, jobhopping, burn-outs en bore-outs.

Venderickx haalt het voorbeeld aan van een 23-jarige man waar ze pas nog mee sprak: “Ik had een jonge gast bij mij die pas aan het werk was. Hij was trainee in een groot bedrijf en hij kreeg de opdracht om het klantenbeleid onder de loep te nemen. Eigenlijk verlangt men van zo iemand dat hij oplijst waar de kwade punten liggen. Maar wat heeft hij gedaan? Hij heeft meegedacht. Hij is de CEO en iedereen binnen het bedrijf gaan bevragen. Hij heeft ongelooflijke pijnpunten blootgelegd, hij heeft oplossingen geboden en daarnaast nog een berekening gemaakt over wat het zou kunnen opbrengen voor het bedrijf.”

Hij is een ongelooflijk talent, zegt Venderickx, maar als er een CEO met een groot ego tegenover je zit, komt dit niet goed over. “Een 23-jarige die dit onder je neus smeert, dat is niet altijd zo leuk.”

“Het is vooral hun snelle denken dat hun in de weg zit”

De bedrijfscultuur moet echt mee zijn, zegt Venderickx. “Er zijn ook bedrijven die het heel goed doen. Bedrijven die de talenten van die jongeren en volwassenen heel goed stimuleren, en het 'out-of-the-box'-denken heel hard naar boven laten komen, maar dat is toch een zeldzaamheid.”

“Het is vooral hun snelle denken dat hun in de weg zit” geeft Venderickx aan. “Als je in een vergadering zit en na vijf minuten heb je al meer oplossingen dan een heel team dat er misschien 9 uur over doet: dan zit er heel veel verveling in. En als je dan een aantal oplossingen begint te formuleren en je denkt dat iedereen die oplossingen ziet na vijf minuten, dan kan dat heel wat misverstanden en discussies met zich meebrengen.”

Zo krijgen mensen met hoogbegaafdheid een laag zelfbeeld: ze hebben het gevoel dat mensen niet mee willen, en worden onzeker. 72% van de hoogbegaafden weigert zelfs een promotie omdat ze denken dat ze het niet kunnen.

"Anderen meekrijgen in je verhaal"

Daarom is het van belang om de persoon zelf inzicht te geven in hoe hij in elkaar zit en hoe snel hij wel denkt, en wat voor een krachtige eigenschap dat is. Toch noemt Venderickx het niet “jezelf afremmen”: “Je kan ook in andere vormen beginnen werken. Als je prachtige ideeën hebt, kan je ook leren om die te brengen tot een bepaald niveau, zodanig dat je anderen meekrijgt in het verhaal. Als je al je denkpistes begint te vertellen zijn de mensen rondom je niet meer mee, maar als je dat in een mooi schema kunt gooien, is het soms heel zinvol voor andere mensen.”

“Het is dus enerzijds het bedrijf dat moet openstaan voor dergelijke mensen, maar anderzijds ook de persoon zelf die een beetje moet leren zien wanneer zijn sterkte speelt en wat de valkuilen zijn."

Beluister de integrale uitzending van #weetikveel:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet