Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Waarom houdt de MR een erkenning van Palestina tegen? "Willen Hamas geen extra wapens geven"

do 23 mei - 7:26

Binnen de federale regering blokkeren de liberalen en dan vooral de Franstalige liberalen van MR momenteel de erkenning van de Palestijnse staat. Dat werd gisteren nog eens duidelijk na het kernkabinet. Maar waarom eigenlijk? "Er is momenteel geen regering, geen vrede en er zijn geen grenzen."
"Er is momenteel geen regering, geen grenzen en geen vrede", stelt Brussels MR-lijsttrekker David Leisterh.
© VRT

Na het nieuws over de erkenning van de staat Palestina door Noorwegen, Ierland en Spanje, boog de kern van de federale regering zich over dezelfde vraag. Maar uiteindelijk werd er beslist om nog niks te beslissen. Tot grote ergernis van vooral de linkse partijen binnen de federale regering. Bij Vooruit spraken ze over een gebrek aan lef, bij Groen over politieke spelletjes.

Met name de liberalen hielden de boot af en dan vooral de MR. Niet dat zij tegen een erkenning van Palestina zijn, zegt David Leisterh, Brussels parlementslid en lijsttrekker voor de MR, in De Ochtend op Radio 1. "Palestina erkennen is de richting van de geschiedenis", geeft hij toe.

"Maar momenteel is er geen regering, zijn er geen grenzen en is er geen vrede in het Midden-Oosten. De erkenning moet gepaard gaan met vrijheden voor de Palestijnen en vrede in het Midden-Oosten. Als we Palestina nu erkennen, zonder vredesproces, lijkt het alsof we Hamas bevoordelen. Daar gaan wij helemaal niet mee akkoord."

Symboliek vs. diplomatie

Hij vraagt zich ook af of Palestina geholpen is met al die symbolische moties die overal worden aangenomen in steden en gemeentes. "Politieke symboliek brengt geen vrede voor de Palestijnen."

Daarmee herhaalt hij wat premier De Croo (Open VLD) gisteren zei na het kernkabinet. "Symboliek lost niks op", stelde die. "Ik wil een impact hebben op het terrein: een staakt-het-vuren en een vrijlating van alle gijzelaars."

Diplomatie kan daar wel voor zorgen, stelt Leisterh nog. "Wat er achter de schermen gebeurt, is vaak belangrijker dan wat je in de media en in debatten ziet. Dat vereist soms iets meer geduld en minder symboliek. Ik weet dat er achter de schermen al heel grote stappen gezet zijn. Je moet vertrouwen stellen in die diplomatie. Dat lijkt bij sommige partijen niet het geval te zijn."

Zonder Hamas

Wanneer zou die erkenning er dan kunnen komen? "Een deadline vastleggen, zou nefast zijn voor onze diplomatie. Maar ik hoop natuurlijk zo snel mogelijk."

Maar dan moet er dus sprake zijn van vrede, zegt Leisterh, en in zijn ogen ook liefst niet meer van Hamas. "We moeten erop letten om geen extrajuridische wapens te geven aan Hamas. Dat zou wel heel gevaarlijk kunnen zijn. Dat evenwicht is heel moeilijk te vinden."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet