Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Interne Keuken

Waarom is een iPhone zo duur?

vr 25 feb. - 23:00

Mocht u dit lezen: de winnende lottocijfers deze week zijn: 7, 12, 16, 24 en 31

Apple verkoopt iPhones voor veel geld. Meer dan het kost om ze te maken. Uiteraard. Ze zijn niet zot, daar in Cupertino. Maar het verschil is wel opvallend. Een iPhone van 1200 dollar maken en verkopen kost Apple zelf 400 dollar. Ze zouden die telefoons dus ook veel goedkoper kunnen verkopen. Dan zouden veel meer mensen een iPhone kopen. Maar waarom zouden ze dat doen? Dan moeten ze ook veel meer grondstoffen aankopen en mensen in dienst nemen om die telefoons te maken en te verkopen. Dat is gedoe. En vooral: minder winst.

iPhones zijn zo duur, niet omdat ze zo geweldig zijn, maar vooral omdat er amper concurrentie is. 70% procent van de smartphones wordt gemaakt door vijf bedrijven: Samsung, Huawei, Xiaomi, Apple en Oppo. Dat is niet gezond, zegt econoom Jan Eeckhout.

Daardoor kunnen die paar bedrijven de prijzen hoog houden. Dat is slecht voor de consument. Kunnen ze meer verdienen door minder te produceren. Dus hebben ze minder grondstoffen nodig. Dat is slecht voor de economie. En minder personeel nodig. Dat is slecht voor de werkgelegenheid en de koopkracht en dus ook weer voor de economie. 

Wat goed is voor de aandeelhouders van Apple & C°, is dat niet voor de klanten, niet voor het personeel en niet voor de rest van de wereld. Dat is dus een probleem.

Dat probleem heeft een naam: ‘marktmacht’. En daar heeft Jan Eeckhout een boek over geschreven ‘De Winstparadox’ ‘Waarom de macht van supersterbedrijven onze economie ondermijnt.’

Beluister het volledige gesprek :

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet