Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Waarom kennen we weinig transmannen?

di 21 mei - 11:54

Petra De Sutter, Bo Van Spilbeeck, Caitlyn Jenner, Laverne Cox uit ‘Orange is the new black’,… we kunnen allemaal wel een aantal transvrouwen opsommen. Maar transmannen kennen we nauwelijks, behalve Sam Bettens. Hoe komt dat?
© Radio 1

Transmannen zijn er uiteraard wel, maar ze lopen veel minder in de kijker zegt Griet De Cuypere, hoofd van het genderteam aan het UZ Gent, in ‘Nieuwe Feiten’. “Neem 100 mannen en zet er 3 transmannen tussen: je zal ze niet herkennen.”

Vrouwen die zich man voelen gaan ook minder snel over tot een genderbevestigende behandeling, zegt De Cuypere ook. “Ze kunnen de mannelijke rol veel makkelijker op zich nemen, zonder dat het storend is.” Zeker vroeger was dat zo. Een vrouw die een jeans draagt, kort haar heeft en een leren jas wordt minder snel nagewezen dan een man die een rok draagt.

Dat er minder transmannen zijn dan transvrouwen betwijfelt De Cuypere dan ook. Men voelt zich wél man, maar vindt een operatie niet noodzakelijk.  Dit blijkt ook cultuurgebonden te zijn: in Polynesië bijvoorbeeld kunnen mannen veel makkelijker als vrouw leven, en “hebben ze dus niet de nood om hormonen te nemen, en de operatie te laten gebeuren.”

“In de Arabische wereld is transgender zijn minder een probleem dan homoseksueel zijn”

In de Arabische wereld is het trouwens net omgekeerd. Daar zijn er wel meer transmannen. “Omdat er meer culturele voordelen zijn aan het man zijn dan aan het vrouw zijn.” Daar komt dan nog eens bij dat transmannen meestal gericht zijn op vrouwen.  Als ze geen transitie ondergaan worden ze als homoseksueel of als lesbisch stel bestempeld, en raar maar: “In de Arabische wereld is transgender zijn minder een probleem dan homoseksueel zijn”.  In Iran is dat bijvoorbeeld zo.

Beluister het integrale gesprek met Griet De Cuypere:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet