De Wereld van Sofie
Waarom kunnen zoveel mensen niet zonder vlees?
di 29 nov. - 11:27
“Het vraagt tijd om gewoontes te veranderen”
“We eten vandaag al minder vlees dan 25 jaar geleden” zegt Wim Verbeke, professor agrovoedingsmarketing en consumentengedrag UGent, in ‘De Wereld van Sofie’. “In 1995 zaten we op 70 kg vlees binnenshuis-consumptie, vandaag zitten we op de helft. Dat is een tendens die we ook zien in andere landen.”
Die evolutie is stapsgewijs verlopen. “Het is allemaal begonnen met voedselveiligheid. Aan het eind van jaren 90 was er BSE (de gekkekoeienziekte) en de dioxinecrisis: dat heeft heel wat in beweging gezet. Daarna zijn er een aantal andere factoren gevolgd: dierenwelzijn en de bijhorende schandalen bijvoorbeeld. Meer recent ging het dan vooral draaien om het thema ‘gezondheid’. En nu is het uiteraard ‘duurzaamheid’. Het zijn allemaal factoren die cumulatief een effect hebben gehad om de vleesconsumptie af te bouwen.”
Toch doet lang niet iedereen mee. We lijken nogal verknocht aan dat vlees op ons bord. “Dat heeft vooral met smaak en gewoonte te maken” verklaart Verbeke. “Vlees trekt consumenten nog altijd aan omwille van de smaak. Daarnaast zijn we gewoontedieren. Het vraagt tijd om gewoontes te veranderen, en daar gaan generaties over.”
Hoe kan er een mentaliteitswijziging komen?
“Berichten over duurzaamheid hebben blijkbaar minder effect dan als het gaat over de eigen gezondheid” zegt Verbeke. “Mensen reageren nog altijd een pak sterker als ze directe gevolgen vrezen. We zijn ons er wel van bewust dat het klimaat aanpakken dringend is, maar veel mensen geloven nog altijd niet dat hun eigen gedrag een verschil kan betekenen.”
Verbeke gelooft ook niet dat informatiecampagnes van de overheid nog veel extra impact zullen hebben, maar ziet wel een rol weggelegd voor chef-koks zoals Jeroen Meus. Hij bracht in oktober het kookboek ‘Groentekost’ uit, met 100 vegetarische recepten. Iemand als Meus kan mensen alternatieven voor vlees leren kennen, “want veel consumenten hebben nog altijd een beeld van die allereerste vleesvervangers die op de markt kwamen, en die qua smaak en textuur niet zo geslaagd waren. Ze probeerden het eenmaal en daarna nooit meer.”
’Minder vlees, maar beter vlees’. Zo ziet Verbeke de toekomst. “Dat beter vlees mag dan hopelijk ook iets kosten, waardoor de producent een vergoeding krijgt voor zijn inspanning.”
Lees ook
Ook Jeroen Meus schrapt vlees in zijn nieuwste kookboek: waarom zit vegetarisch koken (én eten) zo in de lift?
Wie houdt van een sappige biefstuk of een vol-au-vent op grootmoeders wijze, zal zijn genoegen niet vinden in het nieuwste kookboek van Jeroen Meus. De kok zal vanaf nu niet énkel vegetarisch koken, maar in zijn nieuwste boek - 'Groentekost' - staan enkel gerechten zonder vis of vlees. Dat is geen verrassing voor Yves Segers, expert agrarische en voedselgeschiedenis aan de KU Leuven. "Meus volgt het voorbeeld van andere bekende koks zoals Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi."
27 oktober 2022
“Ik zeg niet dat we allemaal vegetarisch moeten eten, integendeel zelfs, maar ga wel bewust om met vlees”
Chef-kok Seppe Nobels is een man die zijn familienaam heeft waargemaakt. Vorig jaar trok hij de deur achter het befaamde groenterestaurant Graanmarkt 13 dicht om wat meer aan de maatschappij te sleutelen. Dat doet hij als de bezieler van ‘Instroom’: een restaurant en opleidingscentrum voor vluchtelingen. Want de mens heeft niet alleen rechten, maar ook plichten. Corona hielp hem om zijn rijkelijke leven te ruilen voor wat er echt toe doet: zijn kennis en talent delen met mensen in nood.
16 januari 2022
"Mijn ballen wegen 130 gram!!": Benny’s Vleesservice uit Nijmegen wint slechtste slogan van het jaar
Het vleesbedrijf volgt dierenrechtenorganisatie Gaia op.
7 december 2021