Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Waarom mannen minder lang rouwen dan vrouwen

vr 17 mei - 12:46

Als een goede vriend of vriendin sterft, zijn mannen sneller klaar met rouwen dan vrouwen. Dat blijkt uit een grote Australische studie.
Nieuwero

“Er bestaan verschillende stijlen van rouwen”, vertelt klinisch psycholoog en rouwexpert Manu Keirse. “Je hebt een instrumentele, ‘mannelijke’ stijl, en een intuïtieve, ‘vrouwelijke’ stijl. Die eerste is een rationelere stijl, men wil er iets aan doen. De intuïtieve stijl is emotioneler, men toont meer verdriet en praat er meer over.”

“De twee stijlen zijn gelijkwaardig”, vertelt Keirse. “Men denkt soms dat mannen niet bezig zijn met rouwen, maar dat doen ze wel.”
De twee stijlen hebben volgens Keirse ook niets met biologie te maken. “Het komt veel meer door de opvoeding. Van jongs af aan wordt aan jongens geleerd om sterk te zijn, om minder emoties te laten zien en om sneller over te gaan tot de orde van de dag.”

Overrompeld door emoties

Volgens het onderzoek zijn vrouwen sterker in het begin van de rouw. Maar werkt die langer door. “Klopt”, zegt Keirse. “Vrouwen spreken meer over die zaken, en brengen ook meer emoties naar buiten. Het lijkt zo alsof ze er meer last van hebben. Mannen worden dan weer overspoeld door emoties. Die dringen zich op en kunnen ze niet ontlopen. Omdat ze te weinig geleerd hebben om met die emoties om te gaan, hebben ze het in het begin lastiger.”

Keirse stipt ook aan dat sommige mannen ook op een ‘vrouwelijke’ manier rouwen, en vice versa.

Herbeluister

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet