Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme

vr 15 nov. - 11:00

Soms volstaat een titel van een boek om de luisteraar de oren te doen spitsen. En het straffe is: het is geen grap.
Bieke Purnell

De Amerikaanse antropologe Kristen Ghodsee meent het echt. Uit een sociologische studie vlak na de val van de Muur bleek dat 80% van de Oost-Duitse vrouwen ten tijde van de DDR een orgasme kreeg tijdens de seks. En Raymond bij ons maar zingen van “Ze komen zelden klaar, meneer.”

Was dat echt zo? Hoe kwam dat? En kunnen we daar nog iets van leren? Dat lijken ons interessante vragen voor Bieke Purnelle, freelancejournalist en directeur van RoSa, het kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen.

Zij schreef het voorwoord bij de Nederlandse vertaling van 'Why Women Have Beter Sex Under Socialism. (And Other Arguments for Economic Independence')

“De Oost-Duitse vrouwen hadden tot twee keer zoveel een orgasme dan hun West-Duitse zusters”, vertelt Purnelle in Interne Keuken. En dat had met een aantal verschillende dingen te maken.

In een communistische, klasseloze staat konden mannen zich niet onderscheiden op basis van status, geld of macht

“In een communistische, klasseloze staat konden mannen zich niet onderscheiden op basis van status, geld of macht. Dus moesten ze andere dingen bedenken om een partner te vinden en die zich aan zich te binden. Aandacht hebben voor de vrouw was een heel goede manier”.

“Bovendien hadden heel veel vrouwen een job en was er toegang tot een publieke kinderopvang, die zo goed als gratis was”, gaat ze verder. “Er werd ook heel erg ingezet op het onderwijs bij meisjes. Ze waren dus behoorlijk onafhankelijk”.

Beluister het volledige gesprek met Bieke Purnelle:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet