Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Waarom vrouwen het altijd kouder hebben dan mannen

do 30 nov. - 0:39

We schetsen even een "typische" kantoorsituatie: terwijl de vrouwen vragen of de verwarming een graadje hoger mag, lopen de mannen rond in korte mouwen. Hebben vrouwen het dan echt vlugger koud? En hoe komt dat?
“Mannen zijn over het algemeen tevreden bij  19 à 20 graden Celsius. Vrouwen verkiezen 23 graden.”

“Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen wat thermisch comfort betreft” zegt professor Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht in 'Nieuwe Feiten'. 

Mannen hebben over het algemeen een hoger energiemetabolisme – hun stofwisseling gaat sneller - en daardoor produceren ze meer warmte dan vrouwen. Dat betekent ook dat mannen de warmte die ze produceren makkelijker kwijtraken bij een lagere temperatuur dan vrouwen.

Vrouwen hebben over het algemeen een hogere temperatuur nodig omdat ze zelf minder warmte produceren.

En op welke temperatuur moeten we de thermostaat op de werkvloer dan zetten? “Mannen zijn over het algemeen tevreden bij  19 à 20 graden Celsius. Vrouwen verkiezen 23 graden.” Toch mogen we niet iedereen over dezelfde kam scheren. Het gaat om gemiddelden, benadrukt professor van Marken Lichtenbelt.

Veel modellen die gehanteerd worden dateren nog uit de jaren ’60. Ze zijn dus gebaseerd op het metabolisme van mannen, omdat de werkvloer toen nog een echte man’s world was. Tijd voor een compromis? “We moeten gaan naar een gevarieerd binnenklimaat, waar je kan kiezen tussen koelere en warme plekken” besluit hij. Mogelijk komt er ook een systeem in voege waar je de temperatuur op je eigen plek kan bijstellen.  “Daar doen we momenteel onderzoek naar.”

Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet