Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Waarom we het getal 666 associëren met de duivel en waarom zwarte katten dankzij Instagram langer in het asiel blijven

ma 21 jun. - 9:28

Vandaag komen de Rode Duivels in actie tegen Finland. En over ‘duivels’ kan je meer te weten komen dankzij onze podcasttips van de dag! Dat het getal 666 geassocieerd wordt met de duivel wist je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat dat 777 de ultieme perfectie is? En hoe zit het met dat bijgeloof rond die ‘duivelse’ zwarte katten? Ze blijven zelfs langer in het asiel, met dank aan… Instagram.
ek podcast

666, the number of the beast

Dat het getal 666 met de duivel geassocieerd wordt, is vooral te danken aan het getal 777. “7 is een heilig getal, net zoals 3” vertelde theoloog Hans Geybels in #weetikveel. Denk bijvoorbeeld aan de schepping in 7 dagen, of aan de Heilige Drievuldigheid. “De ultieme perfectie is dus 3 x 7, twee heilige getallen aan elkaar gekoppeld.”

“Als je dit dan doet met een getal dat daar net onder zit, 3 x 6, komt je uit bij de totale imperfectie, de totale onvolmaaktheid. Vandaar dat dit het symbolische getal is van de duivel.”

Beluister hieronder de podcast van #weetikveel over 'De Duivel' (of luister via je favoriete podcast-app)

Zwarte katten blijven langer in het asiel, met dank aan... Instagram

Het was een opmerkelijke Facebook-post van het dierenasiel in Sint-Truiden in oktober 2020: “Overweeg in deze Halloween-periode ook eens om een zwarte kat te adopteren”, stond er te lezen. Zwarte katten blijken gemiddeld langer in een asiel te zitten dan alle andere katten.

Dat mensen weinig tuk zijn op zwarte katten ligt niet alleen aan bijgeloof, maar hebben we ook te danken aan Instagram. We weten dat je met katten veel likes kunt halen op sociale media, maar camera’s hebben veel moeite om mooie foto’s van zwarte objecten, en dus ook zwarte katten te maken.

Bovendien zegt onderzoek dat mensen vaker agressieve en gemene karaktertrekken toeschrijven aan katten. “En daar zit het echte probleem”, zegt Chris Dusauchoit in 'Nieuwe Feiten'. “Mensen kiezen hun huisdieren op basis van hun uiterlijk, niet op basis van hun karakter.”

Beluister hieronder de podcast van 'Nieuwe Feiten' over 'De Duivel' (of luister via je favoriete podcast-app)

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet