Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Waarom word je ongelukkig van chips en chocolade?

ma 15 jan. - 12:26

Je kent het wel: thuiskomen na een lange werkdag, geen zin hebben om eten te maken en dan snel een zak chips open trekken. Even voel je je de koning te rijk, maar dat gevoel slaat snel om. Hoe komt dat?
Gezond eten is belangrijk

Voedingsexpert dr. Nathalie Michels legt uit waarom we beter kiezen voor gezonde voeding in plaats van vet en zoet: "Fruit en groenten hebben een invloed op ons stresshormoon cortisol. Die laten dat hormoonpeil dalen." Vetten en suikers gaan dan weer op een negatieve manier interreageren met ons stresshormoon. 

Slimme bacteriën

Gezonde voeding is dus niet alleen goed voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook voor onze emotionele gezondheid. Maar hoe komt dat je ongezond wil eten als je je slecht voelt?  "Dat komt door onze darmbacteriën", zegt dokter Michels. "Ze zijn met zo een 10 biljoen. Dat is een één met 13 nullen. En die bacteriën kunnen zowaar met onze hersenen communiceren!"

3G-communicatiesysteem

Hoe kunnen die bacteriën met onze hersenen communiceren? "Dat doen ze door 3G: grondtroepen (imuuncellen), grachten (bloedvaten) en geleiders (zenuwbanen). Die darmbacteriën gebruiken dus de wegen die er zijn om met de hersenen te communiceren. In twee richtingen zelfs." 

Die tweerichtingscommunicatie testte Michels in het lab: "Wanneer je de darmbacteriën van een gestresste muis transplanteert naar een niet-gestresste muis, zien we dat die niet-gestresste muis ook een gestresste muis wordt."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet