Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Waarom zijn kinderen zo onvermoeibaar?

do 26 apr. - 0:39

De hele dag rennen en springen ze in en rond het huis. En ‘s anderendaags doen ze dat opnieuw, zonder sporen van stijve of vermoeide spieren. Hoe komt het dat kinderen hier geen last van hebben?
“Kinderspieren verzuren minder dan de spieren van niet getrainde personen” zegt Romain Meeusen in 'Nieuwe Feiten'

'Pre-puberale kinderen gebruiken hun spieren anders dan een volwassen man of vrouw”, zegt Romain Meeusen (Inspanningsfysioloog VUB) in ‘Nieuwe Feiten’.  Dat heeft de Australische professor Tony Blazevich uitgezocht samen met zijn collega’s. Hij liet kinderen tussen 8 en 12 dezelfde proeven doen als ongetrainde volwassenen en als duursporters.  Ze moesten 30 seconden zo snel mogelijk fietsen, terwijl de weerstand altijd maar ‘harder en harder’ gezet werd. Zo kwam men tot de vaststelling dat de kinderen op dezelfde manier een inspanning leveren als de goedgetrainde duuratleten.

“Kinderspieren verzuren minder dan de spieren van niet getrainde personen” zegt Meeusen. “De spier is nog niet volwassen, en kan daardoor nog minder goed lactaat aanmaken. De afbraak gebeurt ook op een andere manier.”

Meeusen: "Tijdens de korte inspanning halen kinderen hun energievoorziening meer uit het aerobe systeem, dat wil zeggen door tussenkomst van zuurstof. En dan kan je je brandstof verbranden in je spieren." (Op een anaerobe manier wil zeggen: zonder zuurstof)

Wanneer verliezen kinderen die magische krachten? “Wanneer kinderen groter en sterker worden, gaan hun spieren de anaerobe enzymatische activiteit meer en meer ontwikkelen. Maar het hangt er ook vanaf welke soort sport ze gaan doen” zegt Meeusen.

Meer weten? Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet