Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

"Waarom zou ik een fietshelm dragen?"

wo 21 okt. - 7:21

Denny Baert fietst honderden kilometers per week. Toch weigert hij pertinent een fietshelm te dragen. Hij vindt dat er andere prioriteiten in het verkeer zijn. Dat vraagt om meer uitleg. In 1 minuut.
"Waarom zou ik een fietshelm dragen?"

Fietshelmen? Denny Baert vindt dat er andere prioriteiten zijn.

Hij kreeg de minuut van Hautekiet:

 

Vanochtend, om 7 uur stapte ik op de fiets om naar het station te fietsen. Zonder helm, ja. Ik durf nogal, soms. Gisteren werd de discussie over het verplichten van de fietshelm weer opgerakeld. En toen ik me gisteren outte als fervent tegenstander, was ik plots een paria in de ogen van de voorstanders.

 

Nu fiets ik iets meer dan de gemiddelde Vlaming. Tientallen, honderden kilometers per week. En ik weiger pertinent een helm te dragen op m'n gewone fiets. Waarom zou ik ook? Om me te wapenen tegen onoplettende automobilisten, ja. Want als ik rondkijk vinden de meesten het wél kunnen dat je achter het stuur aan je smartphone zit te pielen. In de bebouwde kom of op de snelweg, geen probleem.

 

Maar als je geen fietshelm draagt, ho maar. Dan ben je plots een kamikaze in het verkeer. Maar als je een helm draagt, zet je dan niet de wereld - letterlijk - op z'n kop? Een wereld waarin in België alleen al 2 verkeersdoden vallen, per dag. Een cijfer dat vlotjes kan dalen, als we met z’n allen wat meer zouden fietsen. En dan bedoel ik niet alleen op zondag, maar ook doordeweeks, als we echt ergens heen moeten.

 

Foto © Getty Images

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet