Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Wanneer nemen we seksueel geweld eindelijk ernstig?"

do 9 mei - 6:23

Na de moord op Julie Van Espen heeft seksuologe Goedele Liekens, die nu opkomt voor Open VLD, zwaar uitgehaald in een bericht op Facebook. "Wanneer nemen we seksueel geweld eindelijk ernstig?", vraagt ze zich af. In 'De Ochtend' ging ze er dieper op in.
Goedele Liekens

"Al twee dagen brandt het beeld van Julie op mijn netvlies", zo begint seksuologe Goedele Liekens, die nu opkomt voor Open VLD, een vlammende post op Facebook na de moord op de 23-jarige Julie Van Espen.

Aan België: "Neem een voorbeeld aan Nederland"

Ze trekt in haar bericht de lijn tussen de Belgische zaak Julie Van Espen en het Nederlandse dossier Anne Faber (de 25-jarige vrouw die in 2017 verdween na een fietstocht en twee weken later vermoord werd teruggevonden). Liekens hoopt dat ons land een voorbeeld neemt aan Nederland, waar de hele werking van justitie doorgelicht werd na de moordzaak. "De conclusies voor de Nederlandse justitie waren vernietigend: de ene inschattingsfout na de andere, te weinig aandacht voor de veiligheid van de samenleving."

Maar er is meer. Liekens wil vooral dat de samenleving seksueel geweld ernstig neemt en dat er méér ingezet wordt op detectie en preventie. Opnieuw verwijst ze hier naar Nederland. "20 jaar geleden had men daar door dat je bij seksuele delinquenten onmiddellijk moet ingrijpen. (...) Terwijl ik met de Nederlandse Rutgers Stichting verplichte therapietrajecten voor seksuele delinquenten uitwerkte, haalde men in ons land de schouders op."

"Men kan seksueel geweld niet blijven onder de mat vegen"

Liekens benadrukt dat seksueel geweld ernstig genomen moet worden.

In ons land worden elke dag opnieuw vrouwen verkracht, afgeranseld, gepest, bedreigd, vernederd en geïntimideerd

"Elke dag doen acht vrouwen aangifte van verkrachting. In slechts 4 procent (!) van die verkrachtingen, leidt de aangifte tot een veroordeling." En nog: "We zijn één van de enige Europese landen die geen wet heeft die huiselijk geweld strafbaar stelt. Nochtans komen er in ons land 40.000 klachten over huiselijk geweld binnen bij de politie. (...) Die 40.000 klachten leiden maar in 40 gevallen tot een tijdelijk huis- en contactverbod voor de dader. De aanpak van huiselijk geweld is dus blijkbaar maar een probleem van een paar nullen na de komma. Quod non."

Niet op het verkeerde moment op de verkeerde plaats

Ook "victim blaming", waarbij slachtoffers de schuld krijgen, moet stoppen. "Mijn bloed ging aan het koken toen ik las dat Julie "op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was". Als er één iemand op dat ogenblik ergens anders hoorde te zijn was het de moordenaar. In de cel, voor vele jaren, want tot twee keer toe veroordeeld voor verkrachting. Met het noodlot of met brute pech heeft dit niets te maken."

Mijn bloed ging aan het koken toen ik las dat Julie "op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was"

Beluister het gesprek met Goedele Liekens in 'De Ochtend':

Lees hieronder de volledige Facebookpost:

Bron: vrtnws.be, Facebook en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet