Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Wanneer weet je dat het tijd is om te stoppen?

vr 3 mei - 9:18

De Japanse keizer Akihito zette tegen de traditie en de Japanse grondwet in een stap opzij. Zijn oudste zoon Naruhito volgt hem nu op. Vandaag in De Wereld van Sofie : wanneer weet je dat je ‘moet’ stoppen, dat je plaats kan maken voor de jonge garde?
Akihito

Ook in het Belgische koningshuis is het al een paar keer gebeurd dat een koning in functie troonsafstand deed, al dan niet vrijwillig. Auteur Jan vandenberghe, kenner van het Belgische koningshuis, weet ook dat koning Boudewijn een speciale band had met keizer Akihito.

De Britse queen lijkt nog lang niet te denken aan het doorgeven van de fakkel? Is dat “not done” in het Britse koningshuis? Zou zij stiekem jaloers zijn op keizer Akihito? Een gesprek met journalist Flip Feyten.

Ook “Jan met de pet” stopt vroeg of laat met zijn of haar job, legt zijn of haar functie naast zich neer. Welke motieven spelen dan mee, en is dat niet altijd lastig?
Jan Hautekiet stopte vorig jaar met presenteren op Radio 1. Het ‘radiopensioen’ valt hem niet zwaar omdat hij zich niet vergroeid voelde met die functie, én omdat hij zijn expertise het voorbije jaar nog kon doorgeven aan de jonge garde.

Tanja Verheyen is specialiste op het vlak van “demotie”, bewust een stap opzij zetten, en dat kan net zo goed al tijdens je loopbaan gebeuren. Een gesprek over de beweegredenen daarvoor en de perceptie er van.

Sportman Jean-Michel Saive, een van onze allerbeste tafeltennisspelers, staat aan de vooravond van zijn ‘sportpensioen’. Hij zegt verrassend genoeg “beter een jaar te laat dan een jaar te vroeg stoppen”. Een reportage van Misha Koole.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet