Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Wapenliefhebber Daniel Beets: “Een wapenverbod toont dat de overheid haar burgers niet vertrouwt”

wo 1 jun. - 9:49

Daniel Beets verdedigt al tien jaar de Belgische wapenliefhebber. Elke week trekt hij naar zijn schietclub in Waver, een club met meer dan 3000 leden. Hij ziet schietsport als iets ontspannend en vindt dat de Belgische wapenwetgeving te streng is.
Schietclub

De schietsport wordt uitgeoefend door veel soorten mensen. “Er is altijd wel volk in de schietclub. Dat gaat van gepensioneerden tot mensen met nachtwerk die overdag wat komen schieten”, zegt wapenliefhebber Daniel Beets. Schietsport vraagt veel concentratie en is voor sommigen een manier om het hoofd leeg te maken. “Mensen die stresserend werk doen, vinden schieten een ontspannende bezigheid.”

“Het gevoel van ontlading tijdens het schieten is ook al heel ontspannend. Je moet er met je hoofd wel goed bij zijn.” In de club gelden dan ook strenge regels. Zo mogen wapens niet onbewaakt achtergelaten worden en wordt er niet gedronken voor het schieten. “Wapens moeten altijd achter slot in de wagen opgeborgen worden.”

Geen fan van de media

Daniel Beets vertelt dat wapenliefhebbers over het algemeen argwanend tegen over de media staan. “Ze vinden dat we niet te vergelijken zijn met situaties zoals in de Verenigde Staten.” Hij ziet schieten als een positieve bezigheid. “Je leert omgaan met een gevaarlijk object en dat vraag voorzichtigheid en concentratie.” Mensen met een wapenvergunning worden ook vaak gescreend of ze nog geschikt zijn om een wapen te dragen.

Wapenverbod

“Wapens afschaffen in de maatschappij heeft nog nooit tot een oplossing geleid,” zegt Daniel, “Dat zie je in communistische landen waar ze vervolgens hun bevolking uitmoorden of in Latijns-Amerikaanse landen met een strenge wetgeving waar het aantal moorden heel hoog ligt.”

In een democratie zou het normaal moeten zijn dat iedereen een wapen kan hebben. “Een wapenverbod is toch een signaal dat de overheid haar volk niet vertrouwt, zo’n overheid is zelf niet te vertrouwen.” Het gaat dus om wederzijds vertrouwen. “Er wordt te weinig gekeken naar de oorzaak van het geweld. In de VS zijn de wapens het probleem, maar het gaat om de mentaliteit.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet