Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Was Florence Nightingale neurotisch en seksueel gefrustreerd?

wo 28 sep. - 15:33

Over het kanaal is er controverse ontstaan over Florence Nightingale (1820 - 1910). De moeder aller verpleegsters, icoon van toewijding, toonbeeld van zelfopoffering. Die als tiener de stem van God hoorde en besefte dat ze niet het lege bestaan wilde leiden van de aristocratie, maar het leed van de armen, zieken en gewonden wilde lenigen. En de daad bij het woord voegde.

Wat wil nu het geval? De BBC, moeder aller omroepen, icoon van degelijkheid, heeft niet één maar twee documentaire films over haar gemaakt die 'misleidend' zouden zijn. Enfin, 'The Lady with the lamp' wordt in de films geportreteerd als een manipulatief, neurotisch, seksueel gefrustreerd mens. Een groep academici uit de verpleegsector heeft een brief geschreven aan de BBC met de vraag om de films uit de handel te halen.

Benieuwd hoe ze daar bij het Florence Nightingale Instituut over denken. En waarom het psychologisch complex waarbij een kwestbare patiënt romantische en/of erotische gevoelens opwekt bij zijn/haar verzorger het Florence Nightingale Syndroom wordt genoemd.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet