Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Wat als je baas je plots ‘schatje’ noemt?

ma 14 feb. - 10:31

Een koosnaampje, dat is bij uitstek een teken van liefde en genegenheid voor de ander. Maar wat als je baas je plots ‘schatje’ noemt? Of je rechtstreekse collega spreekt je aan als ‘poppemie’ of ‘baby’? Recent heeft het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) een bevraging gedaan naar seksisme op de werkvloer, en daarin werd ook gepeild naar koosnaampjes. Sofie Peeters van IGVM vertelt over de bevindingen uit die bevraging.
Recent heeft het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) een bevraging gedaan naar seksisme op de werkvloer, en daarin werd ook gepeild naar koosnaampjes.

Beluister het gesprek met Sofie Peeters in 'De Wereld Van Sofie' via Radio 1 Select

De enquête was de eerste in haar soort op nationaal niveau, legt Sofie Peeters uit. “Er werd gepeild naar seksisme op de werkvloer, op straat, in de media, thuis, …” Wat blijkt? 72% van de vrouwelijke werknemers vindt het onaanvaardbaar aangesproken te worden door hun leidinggevende met een koosnaampje. Bij mannelijke werknemers ligt dat lager. Zo’n 56% geeft aan het niet fijn te vinden. Daar maakt Peeters meteen een kanttekening bij: “Een situatie waarin een man een vrouwelijke leidinggevende heeft die ook nog eens koosnaampjes gebruikt, komt veel minder voor.”

72% van de vrouwelijke werknemers vindt het onaanvaardbaar aangesproken te worden door hun leidinggevende met een koosnaampje

Wie klaagt, is flauw

Wie klaagt, wordt vaak als flauw en asociaal beschouwd. Opvallend is dat collega’s meer mogen, daar zijn de meningen verdeeld. “Een collega bepaalt niets.” Je kan volgens Peeters een collega sneller spontaan aanspreken.

Hoge drempel

Bij een baas speelt de machtsverhouding mee, benadrukt Peeters. Die kan invloed hebben op je promotie, zakenreis, je takkenpakket en zelfs je loonsverhoging. Een leidinggevende moet zich dus bewust zijn van dergelijk gedrag, net omdat de drempel hoger ligt, aldus Peeters.

Ze geeft enkele tips mee: “Wanneer je je veilig genoeg voelt, spreek je jouw baas best rechtstreeks aan.” Ze beseft dat dit niet altijd het geval is. In een kwetsbare positie, zoals die van stagiaire, waarbij een goede beoordeling cruciaal is, raadt Peeters aan je te richten tot een vertrouwenspersoon. “Zo neem je zelf geen risico.” Het wederzijds respect en professionele kader moeten altijd gewaarborgd worden, benadrukt Peeters.

Femme de la rue

Haar spraakmakende documentaire ‘Femme de la rue’, waarin ze de dagelijkse seksuele intimidatie op straat aankaartte, is inmiddels 10 jaar oud. “Toen moest ik het idee echt uitleggen. Dat onbekende mannen mij chérie en schoonheid noemden, was toch niet zo erg? Wat is het probleem?"

Peeters besefte na de documentaire dat die intimidatie niets te maken heeft met oprechte interesse, maar wel alles met macht. “Het is een machtsstrijd. Ik wil me etaleren als dé man en me sterk voelen.”

Beluister het gesprek met Sofie Peeters in 'De Wereld Van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet