Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Wat als je je niet aan de maatregelen houdt? "Niet alleen moreel onaanvaardbaar, het is ook een misdrijf"

wo 18 mrt. - 7:40

De overheid kwam gisteren met drastische maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een straf. De parketten hebben een uniforme aanpak afgesproken en beschouwen de handhaving van de maatregelen als een prioriteit. Dat vertelde procureur des konings Ine Van Wymersch in 'De Ochtend'.
Archieffoto Radio 1

Zoveel mogelijk thuis blijven en zoveel mogelijk contacten met andere mensen vermijden. Dat is de basis van de maatregelen die vanaf 12 uur gelden in ons land. Er waren eerder al enkele maatregelen van kracht, zoals de cafés en restaurants die de deuren al moesten sluiten. "Het is maar een kleine minderheid van mensen die zich niet aan de afspraak houdt. Maar zij brengen een hele grote groep mensen in gevaar. Dat kunnen we niet laten gebeuren", verduidelijkt Ine Van Wymersch van het parket Halle-Vilvoorde.

"De politie treedt eerst sensibiliserend op, met woorden mensen tot de orde proberen te roepen. Dan zijn er een aantal bestuurlijke sancties zoals de sluiting van een handelszaak. Als dat nog niet helpt, kan er ook een proces-verbaal worden opgemaakt en dan kunnen we als parket overgaan tot vervolging."

De parketten beschouwen de handhaving van de maatregelen in elk geval als een prioriteit en alle procureurs hebben beslist om op eenzelfde manier op te treden. Het parket kan je laten betalen via een minnelijke schikking of dagvaarden voor de correctionele rechtbank. "We hopen dat het niet zo ver moet komen. Maar als het moet, dan moet het", aldus Van Wymersch.

Er is een wet uit 2007 van civiele veiligheid. "Die heb ik nog nooit weten toepassen, maar die is in deze wel van toepassing. Daarin staan een aantal strafsancties. We kunnen dus perfect strafrechtelijk optreden", verduidelijkt procureur Van Wymersch. "Het is een gevangenisstraf van maximum 3 maanden en een geldboete die kan oplopen tot 4.000 euro. Dat lijkt misschien niet veel. Maar het gaat om een correctionele veroordeling waar een strafblad aan vasthangt."

Beluister het gesprek met Ine Van Wymersch in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet