Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was? Ontdek de podcast 'Ouder'

zo 12 jun. - 9:45

In 2017 wordt Francis Njotea in allerijl opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt een week in coma. Wanneer hij ontwaakt, vertelt hij zijn zoon Raf verward een geheim. Dat hij geen 63 jaar oud zou zijn, zoals zijn kinderen en ex-vrouw heel hun leven dachten, maar 73. Later ontkent hij het verhaal. Speciaal voor Vaderdag deze luistertip: de Radio 1-podcast 'Ouder' waarin Raf Njotea met zijn goede vriend Lander Kennis op zoek gaat naar het migratieverhaal van zijn vader.
Ouder

Nee, een afwezige vader was Francis Njotea niet. Maar wel een onbekende vader. “Mijn papa was er wel, maar hij was vooral emotioneel onbereikbaar” vertelde Raf Njotea in december in 'De Wereld van Sofie'. Zo zat zijn vader vaak met zijn rug naar het gezin toe. “Ik had nooit door dat dat raar was. Maar door met de podcast ‘Ouder’ bezig te zijn, werd duidelijk dat dat in de meeste gezinssituaties anders is.”

Die podcast begint op het moment dat vader Francis een val maakt. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis en in een kunstmatige coma gebracht. “Toen hij wakker werd, was hij heel verward, maar soms ook echt helder. Hij dacht dat hij zou sterven, en vertelde dat mijn broers en ik de waarheid verdienden: namelijk dat hij 11 jaar ouder was dan wij altijd dachten.”

“Eerst dacht ik dat mijn vader hallucineerde” vertelt Raf. “Maar ik heb het met mijn broers besproken, en we kwamen tot conclusie: als dit waar is, dan zou het veel kunnen verklaren.”

Samen met zijn goede vriend Lander Kennis ging Raf vervolgens op onderzoek uit. “Het leeftijdsverschil staat symbool voor iets groter, namelijk heel zijn migratieverhaal.” En zelfs zijn moeder bleek dat verhaal niet te kennen…

Beluister de podcast 'Ouder' in de app van VRT NU

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet